Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek prohlásil, že kroky USA a NATO zaměřené na boj proti Číně v asijsko-pacifickém regionu vedly k posílení vojenské spolupráce mezi Moskvou a Pekingem. (Foto: Flickr)

„Víme, jak vážně Čínská lidová republika vnímá tyto provokace [NATO v Jihočínském moři], nemluvě o Tchaj-wanu a Tchajwanské úžině. Chápeme, že tato hra s ohněm ze strany NATO v této části světa přináší hrozby a rizika pro Ruskou federaci,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci.

USA v posledních letech posílily svou vojenskou přítomnost v Jihočínském moři a v blízkosti Tchaj-wanu a někteří jejich evropští spojenci vyslali do regionu lodě, včetně Spojeného království, Francie a Německa.

„Je to stejně blízko našich břehů a našich moří jako čínského území. Naše vojenská spolupráce s Čínskou lidovou republikou se tedy rozvíjí. Pořádáme společná cvičení, a to jak protiteroristická cvičení, tak cvičení leteckého hlídkování,“ uvedl Lavrov.

NATO označilo Čínu za „výzvu“ pro alianci a uvedlo, že by měla navázat pevnější vztahy se zeměmi v asijsko-pacifickém regionu, včetně Austrálie, Jižní Koreje, Japonska a Indie. Budování nových aliancí v regionu je klíčovým aspektem strategie USA proti Číně, jak ji nastínila Bidenova administrativa v Indo-pacifické strategii.

Lavrov uvedl, že USA a NATO se snaží vytvořit v asijsko-pacifickém regionu „výbušnou situaci“, a poukázal na vojenský pakt AUKUS mezi USA, Velkou Británií a Austrálií. V rámci AUKUS má Austrálie získat technologii pro vývoj ponorek s jaderným pohonem a USA rozšíří svou vojenskou přítomnost v Austrálii.

Čína již dříve varovala, že snahy Bidenovy administrativy o budování aliancí v asijsko-pacifickém regionu by mohly vést k „tragédii“ ve stylu Ukrajiny. „Spojené státy se snažily vyvolat regionální napětí a vyprovokovat konfrontaci tím, že prosazují indo-pacifickou strategii,“ uvedl již v dubnu čínský ministr zahraničí Wang I.

Zdroj: antiwar.com