Elon Musk je pod novým tlakem ze strany USA a EU kvůli svému vlastnictví Twitteru, protože regulační úřady potlačují miliardářovu snahu přeměnit tuto sociální síť ve svobodný ráj svobody projevu. (Foto: Flickr)

Evropská komise ve středu pohrozila Muskovi zákazem činnosti, pokud Twitter nebude dodržovat přísná pravidla moderování obsahu, zatímco americká ministryně financí Janet Yellenová naznačila, že Washington přezkoumává jeho nákup sociální sítě.

Podle lidí obeznámených s rozhovorem zaznělo varování z Bruselu ve videohovoru mezi Muskem a Thierrym Bretonem, komisařem EU odpovědným za provádění digitálních pravidel bloku.

Breton Muskovi řekl, že Twitter musí dodržovat kontrolní seznam pravidel, včetně opuštění „svévolného“ přístupu k obnovování zakázaných uživatelů, „agresivního“ stíhání dezinformací a souhlasu s „rozsáhlým nezávislým auditem“ platformy do příštího roku.

Musk byl varován, že pokud nebude tato pravidla dodržovat, riskuje Twitter porušení nového zákona EU o digitálních službách, což je nový zákon, který stanoví globální standard pro to, jak musí velké technologické společnosti kontrolovat obsah na internetu. Breton zopakoval, že v případě porušení zákona by Twitteru hrozil celoevropský zákaz nebo pokuta až do výše 6 % celosvětového obratu.

Majitel Twitteru opakovaně prohlásil, že si myslí, že DSA je „velmi rozumný“, uvedli lidé informovaní o rozhovoru a dodali, že si legislativu přečetl a myslí si, že by měla platit všude na světě. Musk již dříve uvedl, že Twitter bude dodržovat všechny příslušné zákony, píše FT.