Po hlasování 15 milionů lidí Elon Musk v sobotu oznámil, že bývalý prezident Donald Trump bude znovu uveden na Twitter. (Foto: Flickr)

Pro znovuzavedení do funkce se vyslovilo 52 % hlasujících, 48 % bylo proti.

A tady to je:

Trump mezitím prohlásil, že se nevrátí. Na otázku ohledně průzkumu Trump odpověděl: „Je to charakter. Mám rád charaktery. Ale mám něco, čemu se říká Pravda sociální. Vede si fenomenálně dobře. Zapojení je mnohem lepší. Zůstanu tam. Nevidím do toho. Nevidím k tomu žádný důvod.“

* * *

‚Absolutista svobody slova‘ Elon Musk se rozhodl zeptat veřejnosti, zda by Donald Trump – bývalý prezident a údajně vyzyvatel Joea Bidena z GOP v roce 2024 – měl mít možnost svobodně mluvit na Twitteru, místo aby, víte, prostě obnovil Trumpův účet hned první den.

Bývalému prezidentovi byl zakázán přístup na platformu, protože 6. ledna 2021 byla do Kapitolu vpuštěna skupina nakrmených Trumpových příznivců, kteří tam způsobili chaos poté, co Trump pronesl projev, v němž řekl: „Vím, že všichni tady budou brzy pochodovat k budově Kapitolu, aby pokojně a vlastenecky vyjádřili svůj názor.“ A to se stalo.

Muskova anketa o tom, zda by měl znovu dosadit bývalého prezidenta Donalda Trumpa na platformu, získala za necelých 24 hodin více než 11 milionů hlasů.

Zatímco Trump na začátku výrazně vedl, v průběhu sobotního dopoledne se hlasování ztenčilo a v současné době činí 52,3 % „ano“ ku 47,7 % „ne“.

„Vox Populi, Vox Dei,“ napsal Musk na Twitteru v návaznosti na to, což znamená „hlas lidu je hlasem Božím“.

Průzkum má trvat 24 hodin.

Muskův odklon od „absolutismu svobody slova“ je nepochybně způsoben realitou reklamního trhu – velké společnosti již pozastavily své kampaně na Twitteru kvůli tomu, že Musk sám převzal kontrolu nad touto platformou. Podle serveru Insider tvořila reklama v roce 2021 89 % příjmů Twitteru.

V reakci na to Musk koncem října inzerenty ujistil, že se Twitter „nestane pekelnou krajinou volného pohybu“.

Zatímco Alex Jones se na platformu vrátit nesmí, Babylon Bee se po svém zákazu kvůli vtipu o transgenderu vrátil, stejně jako Jorrdan Peterson a Kathy Griffin.

Trump se mezitím nikam nechystá.

Zdroj: bbc.com