Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý odsoudil ruskou invazi do své země za to, že zhoršuje „katastrofální“ dopady změny klimatu. (Foto: Youtube)

„Stále existuje mnoho lidí, pro které je změna klimatu jen rétorikou, marketingem nebo politickým rituálem,“ uvedl Zelenskyj ve videoposelství na konferenci OSN o změně klimatu (COP27).

„Jsou to ti, kteří rozpoutávají agresivní války, když si planeta nemůže dovolit jediný výstřel, protože potřebuje globální společnou akci,“ pokračoval prezident.

Zelenskyj udeřil na Rusko za jeho pokusy „zničit nezávislost“ Ukrajiny a popsal situaci, kdy desítky zemí musely nyní po invazi Moskvy obnovit výrobu elektřiny z uhlí, aby snížily ceny energie.

Obvinil také Rusko z toho, že válka vyvolala „akutní potravinovou krizi“, která postihla ty země, které již trpěly „existujícími projevy klimatických změn, katastrofálním suchem, rozsáhlými povodněmi“. Ruské ostřelování, dodal prezident, zpustošilo na Ukrajině za necelých šest měsíců 5 milionů akrů lesů.

Zelenskyj podobně obvinil Rusko, že ze Záporožské jaderné elektrárny „de facto udělalo vojenské cvičiště.“

„Neustále si hrají s připojováním a odpojováním své elektrárny a jaderných reaktorů od elektrické sítě,“ řekl prezident a varoval, že „existuje přímé riziko radiační katastrofy“.

Zelenskij vyzval světové lídry, aby „těm, kteří neberou klimatickou agendu vážně, řekli, že dělají katastrofální chybu“.

Ti, kdo se pouštějí do „šílené a nezákonné války“, pokračoval, „ničí schopnost světa pracovat jednotně pro společný cíl“.

Ukrajinský vůdce vyzval účastníky COP27, aby podpořili kyjevskou iniciativu představenou na summitu, která by vytvořila globální platformu pro posuzování dopadů vojenských akcí na klima a životní prostředí.

„Musíme zajistit, aby se utrpení nemnožilo, protože svět nemá čas reagovat na klimatické výzvy,“ dodal Zelenskyj.

Zdroj: thehill.com