Podle nejnovějších údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IMO) se na Ukrajině navzdory zuřící válce vrátilo domů více než šest milionů lidí. (Foto: Flickr)

Jak ukazuje Anna Flecková ze Statisty v následujícím grafu, od 17. dubna, kdy se začaly záznamy IMO vést, neustále přibývá lidí, kteří se vydali na cestu, ať už ze zahraničí, nebo z jiných částí země.

Z posledního kola průzkumů bylo 57 % navrátilců žen, 25 % kojenců nebo dětí do 17 let a přibližně 16 % osob ve věku 60 let a více.

Další infografiky najdete na Statista

Ukrajinské úřady požádaly občany, aby se tuto zimu nevraceli domů poté, co ruské rakety a údery dronů zničily až 40 % ukrajinských elektráren. Výpadky proudu již zasáhly řadu měst a vzhledem k tomu, že teploty, jak známo, klesají až k minusovým hodnotám, se topení stalo hlavním problémem pro nadcházející měsíce.

„Chtěl jsem lidi požádat, aby se nevraceli. Musíme přežít zimu. Ale (pokud se lidé vrátí), může dojít k výpadku elektrické sítě,“ řekla v úterý v rozhovoru pro ukrajinskou státní televizi místopředsedkyně vlády Iryna Vereščuková. „Vrátit se nyní znamená riskovat sebe a své děti, své zranitelné příbuzné.“

Zdroj: statista.com