Více než milion lidí se stalo obětí nuceného vysídlení a nedostalo adekvátní odškodnění, protože ve městě Džidda v Saúdské Arábii se bourají staré čtvrti, aby uvolnily místo luxusním hotelům a zábavním podnikům, uvádějí skupiny na ochranu lidských práv. (Foto: Youtube)

V prosinci 2021 oznámil Saúdský veřejný investiční fond, jemuž předsedá korunní princ a nově jmenovaný premiér Mohammed bin Salmán (MbS), zahájení developerského projektu nazvaného „Jeddah Central“, který by měl zahrnovat muzeum, operu, stadion, akvárium, hotely a nové obytné čtvrti.

Democracy for the Arab World Now (DAWN), skupina pro práva se sídlem v USA, uvedla, že „zatímco se očekává, že režim v Rijádu utratí za ambiciózní plán více než 20 miliard dolarů, jen velmi málo z této částky bylo vyčleněno na odškodnění 1,5 milionu lidí, kteří přišli nebo přijdou o své domovy a živobytí,“ uvádí PressTV.

Výzkum, který provedl DAWN, dospěl k závěru, že „saúdské nucené vysídlení je v rozporu s mezinárodním právem, protože opatření nejsou slučitelná s mezinárodně uznávanými právními zásadami pro zajištění a ochranu práv obyvatelstva“.

France 24 uvedla, že saúdské úřady provedly demolice v přibližně 60 různých čtvrtích, které se většinou nacházejí v jižní části města. Očekává se, že demolice budou pokračovat a že v příštích měsících budou zasaženy další čtvrti.

Tato odhalení přicházejí jen několik dní poté, co vyšlo najevo, že saúdskoarabský Specializovaný trestní soud před několika týdny odsoudil k trestu smrti tři příslušníky kmene Howeitat za to, že se bránili nucenému vystěhování a vysídlení z oblasti Tabuk na severozápadě země.

Předpokládaný plán kontroverzního projektu MbS NEOM…

Prostřednictvím cestovatelského blogu „Live and Let’s Fly“: Zrcadlová linie“, poprvé označovaná jako „chytré město“, je dvojice paralelních budov dlouhých až 75 mil a v některých úsecích se tyčících do výšky až 1600 metrů.

Tři kmenoví příslušníci, Shadli, Atallah a Ibrahim al-Howeiti, byli v roce 2020 zadrženi za to, že vystoupili proti vystěhování svého kmene z oblasti, kterou saúdské úřady vyklidily, aby uvolnily místo projektu Neom.

Projekt Neom, který MbS oznámila v roce 2017, je megaměsto v hodnotě 500 miliard dolarů (podle některých jiných odhadů výrazně přesahuje 1 bilion dolarů) budované v regionu Tabuk, které má sloužit jako „technologické centrum a turistická destinace“.

* * *

Projekt města NEOM v Saúdské Arábii…

Zdroj: thecradle.co