Podle zprávy ministerstva obrany, kterou získaly agentury Bloomberg a Business Insider, způsobují náhlavní soupravy pro rozšířenou realitu společnosti Microsoft Corp vojákům americké armády nemoci. (Foto: US Army)

79stránková zpráva ministerstva obrany o armádním testování náhlavních souprav pro smíšenou realitu Microsoft HoloLens zatím nebyla oficiálně zveřejněna, ale shrnutí prostřednictvím Nickolase Gertina, ředitele oddělení ministerstva obrany pro testování a vyhodnocování operací, dospělo k závěru, že 80 % vojáků, kteří brýle používali, mělo „fyzické potíže ovlivňující plnění úkolů“, jako jsou bolesti hlavy, únava očí a nevolnost.

Jeden z testerů pro Insider uvedl, že „na moderním bojišti by nás tato zařízení zabila“.

Armáda loni zadala zakázku za 22 miliard dolarů na 120 000 kusů HoloLens, přestože si armáda podle všeho problémy uvědomuje.

Náměstek armádního tajemníka pro akvizice Doug Bush povolil v srpnu první várku 5 000 HoloLens pro vojáky. Microsoft agentuře Bloomberg sdělil, že brýle jsou stále „transformační platformou“, a pokračoval v dalších dodávkách.

V prohlášení pro Insider brigádní generál Christopher Schneider uvedl, že testování brýlí bylo úspěšné ve „většině“ kritérií, ale v některých oblastech „zaostávalo“ a zlepšení budou napravena.

Existují také obavy, že brýle vyzařují na stovky metrů záři, která může odhalit pozici vojáka na bojišti. Zpráva uvádí, že náhlavní displej, podobný těm, které používají piloti stíhaček, také omezuje zorné pole vojáka a je příliš objemný pro přepravu.

Společnost Microsoft zprávu ministerstva obrany zatím nepřezkoumala. Ve svém prohlášení pro agenturu Bloomberg uvedla, že „naše úzká spolupráce s armádou nám umožnila rychle vytvořit“ a upravit zařízení „tak, aby vznikla transformační platforma, která přinese zvýšenou bezpečnost a efektivitu vojáků“. Pokračujeme ve výrobě a dodávkách počáteční sady zařízení.

Nejsou známy žádné dlouhodobé účinky na vývoj očí uživatelů používajících brýle AR a/nebo VR, ale příznaky, které vojáci pocítili, ukazují na určité krátkodobé nepříznivé účinky. Mnoho spotřebitelů uvádí po použití náhlavní soupravy Oculus Pro společnosti Meta bolesti hlavy, únavu očí, závratě a nevolnost.

Zdroj: zerohedge.com