Únik zvukového záznamu s trojnásobným bývalým premiérem a předsedou strany Forza Italia Silviem Berlusconim vyvolává skandál a roztříštěnost italské pravice těsně před sobotní přísahou Giorgie Meloniové, která se stane první italskou premiérkou.

Obsah nahrávky, která tento týden plní titulky italských médií, Meloniová odsoudila. Ve středečních komentářích varovala Berlusconiho, že jeho budoucí pozice v případné nové vládě je ohrožena, pokud bude zastávat „proputinovskou linii“ v otázce války na Ukrajině.

„Itálie s námi ve vládě nikdy nebude slabým článkem Západu,“ slíbil Meloni ve zprávě, kterou se snažil uklidnit západoevropské spojence poté, co se Berlusconi nechal slyšet, že to byla Ukrajina, kdo „vyprovokoval“ invazi 24. února.

Zvukový klip zveřejnila agentura La Presse a následně se v uplynulých dvou dnech stal virálním. Na zvukovém záznamu je slyšet, jak Berlusconi nazývá ruského prezidenta Putina „starým přítelem“ Putinem a zároveň obviňuje Ukrajinu Zelenského z vyprovokování současného konfliktu tím, že „ztrojnásobil útoky“ proti proruským separatistům v Donbasu, v narážce na konflikt, který tam zuří od roku 2014.

„Republiky Donbasu nakonec vyslaly do Moskvy delegaci a řekly Putinovi: „Prosím, braňte nás!“,“ uvedl expremiér. „Putin byl proti jakékoli iniciativě, ale byl pod velkým tlakem ruského lidu, a tak vymyslel tuto speciální operaci: plán byl takový, že jeho vojska musí vstoupit na Ukrajinu, svrhnout Zelenského a nahradit ho vládou, kterou by vytvořila ukrajinská menšina, kterou by tvořili čestní a rozumní lidé.““

Podle více na základě anglického překladu uvedeného v deníku The Guardian:

Berlusconi dodal, že když ruská armáda vtrhla na Ukrajinu, „čelila situaci, kterou Putin nemohl předvídat, odporu Ukrajinců, kteří začali dostávat peníze a zbraně ze Západu. A ze speciální operace se stala dvousetletá válka“.

Bývalý premiér, o němž bylo dříve zaznamenáno, že je jedním z pěti nejlepších přátel ruského vůdce, řekl, že si nedokáže představit, jak by Putin a Zelenskyj mohli zasednout k jednacímu stolu.

Tehdy se Berlusconi nechal slyšet, že Zelenského výslovně obviňuje z odmítavého postoje ukrajinské vlády k možnosti jednání o příměří:

„Protože to není možné. Zelenskij podle mého názoru … zapomeňte na to, to nemohu říct,“ pokračuje nahrávka.

„Na Západě nejsou žádní skuteční vůdci,“ pokračoval Berlusconi. „Můžu vás rozesmát, jediný skutečný vůdce jsem já.“

Brzy přísahající premiérka Meloniová v důsledku skandálu údajně Berlusconimu řekla, že buď musí podpořit postoj NATO k válce, nebo mu hrozí, že bude z její vznikající vlády vyřazen, což je v podstatě vzkaz, aby v této otázce „držel hubu“.

Zdroj: zerohedge.com