Přízračná kapka není novým tvorem z hlubin, ale pro milovníky chobotnic je to vzácné pozorování. (Foto: Twitter)

Mnozí potápěči z ní mají strach: Obrovský záhadný objekt, který se pomalu, ale neúprosně vznáší z hlubin směrem k vám.

V podobné situaci se nedávno ocitli potápěči u tureckého pobřeží, když narazili na kouli želatinového slizu o velikosti auta. Naštěstí pro ně byla jejich návštěvníkem z hlubin obrovská koule vajec chobotnice.

Průsvitnou kouli posetou drobnými bílými vajíčky pravděpodobně nakladla létající chobotnice červená, říká Michael Vecchione, odborník na chobotnice z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

„Víme, že některé druhy z této čeledi kladou vajíčka, která vypadají velmi podobně jako na videu,“ říká Vecchione.

Létající olihně červené, které mohou dorůstat délky až 5 stop (1,5 metru), neuložily zhruba 13 stop širokou (4 metry širokou) hmotu vajec plně zformovanou. Matka olihně pravděpodobně nakladla menší kouli rosolu s vajíčky, která se pak při kontaktu s mořskou vodou zvětšila.

Vajíčka olihní jsou tvořena želatinovou látkou, která se může nafouknout do obrovských rozměrů, říká Danna Staafová, odbornice na olihně a hlavní autorka studie, která popsala vajíčka v Kalifornském zálivu.

Tato expanze pravděpodobně pomáhá udržet embrya olihní dostatečně daleko od sebe, aby každé vajíčko mělo dostatek kyslíku, vysvětluje. Zdá se, že rosol také chrání mláďata před predátory a parazity.

Zdroj: nationalgeographic.com