Očekává se, že produkce odpadu v příštích 30 letech stoupne na 3,4 miliardy tun, zatímco v roce 2019 to bude 2,2 miliardy tun. (Foto: Visual Capitalist)

Je to způsobeno řadou faktorů, jako je růst populace, urbanizace a hospodářský růst.

Jak níže podrobně popisuje Bruno Venditti ze společnosti Visual Capitalist a v této grafice společnosti Northstar Clean Technologies, dopad produkce odpadu se celosvětově liší a vysvětluje, jak ji lze snížit.

Rostoucí hromada globálního odpadu

Spojené státy jsou zemí s největším množstvím odpadu na světě – každý Američan vyprodukuje ročně neuvěřitelných 809 kg odpadu.

Přibližně polovina ročního množství odpadu v zemi skončí na jedné z více než 2 000 aktivních skládek po celé zemi. V zemi se nachází také největší skládka na světě, Apex, která se nachází v okrese Clark v Nevadě.

Na základě průměrné roční produkce komunálního odpadu na obyvatele následují za Spojenými státy další průmyslově vyspělé země jako Dánsko, Nový Zéland, Kanada a Švýcarsko.

V porovnání s obyvateli vyspělých zemí jsou obyvatelé rozvojových zemí neudržitelně nakládaným odpadem postiženi mnohem více. Podle Světové banky je v zemích s nízkými příjmy více než 90 % odpadu často ukládáno na neregulované skládky nebo otevřeně spalováno.

V tomto scénáři je stále důležitější, aby úřady zajistily odpovídající zpracování odpadu. Ročně se však recykluje méně než 20 % odpadu a obrovské množství odpadu se stále ukládá na skládky.

Opětovné využití odpadu

Jedním z hlavních zdrojů odpadu je stavebnictví. Každý rok se na skládky v Severní Americe uloží přibližně 12 milionů tun použitých asfaltových šindelů.

Podobně jako u silnic je hlavní složkou asfaltových šindelů olej, který je obzvláště škodlivý pro životní prostředí.

Pomocí technologie však lze primární složky šindelů znovu využít na tekutý asfalt, kamenivo a vlákna pro použití při stavbě silnic, náspů a nových šindelů.

Poskytování čistých a udržitelných řešení pro zpracování ve stavebnictví je také velkou obchodní příležitostí. Jen v Kanadě je trh s regenerací a přepracováním šindelů v hodnotě 1,3 miliardy dolarů.

I když se může zdát, že 100% nulového odpadu lze v blízké budoucnosti jen těžko dosáhnout, je přístup k nulovému odpadu nezbytný pro snížení našeho dopadu na životní prostředí.

Posláním společnosti Northstar Clean Technologies je být lídrem v oblasti využití a přepracování asfaltových šindelů v Severní Americe.

Zdroj: zerohedge.com