„Byl jsem jejich vstupenkou domů – beze mě by se domů nedostali.“ (Foto: Youtube)

Kdo by kdy mohl zapomenout na ikonická slova, která pronesl Neil Armstrong, když poprvé vstoupil na povrch Měsíce a Buzz ho těsně následoval?

„To je jeden malý krok pro člověka, jeden obrovský skok pro lidstvo.“

Na rozdíl od Buzze Aldrina a Neila se třetí astronaut slavné mise NASA Apollo 11 po povrchu Měsíce nikdy neprošel.

Často zapomínaný astronaut se jmenuje Michael Collins.

Nedostává se mu zdaleka tolik pozornosti jako ostatním, přestože při uskutečnění mise v roce 1969 sehrál možná nejzásadnější roli ze všech. Collins je tím, kdo úspěšně letěl s lunárním velitelským modulem na Měsíc a zpět.

Collins, který se předtím vyučil pilotem stíhačky, vždy toužil pozorovat hvězdy ve vesmíru a byl nadšený, že se může účastnit expedice na Měsíc.

Michael Collins zemřel 28. dubna 2021 po boji s rakovinou. Bylo mu 90 let.

Před svou smrtí se „zapomenutý“ astronaut Apolla 11 rozpovídal o podivném způsobu, jakým s nimi bylo zacházeno po návratu na Zemi po historické cestě.

V pořadu 60 Minutes Australia řekl:

„Měl jsem na palubě Apolla 11 nejlepší místo? Ne. Byl jsem spokojený s místem, které jsem měl? Ano – opravdu jsem byl, a to, že jsem byl alespoň malou součástí toho všeho, mi velmi, velmi vyhovovalo.“

„A kromě toho jsem byl jejich vstupenkou domů – beze mě by se domů nedostali.“

Zatímco jeho kolegové z posádky Neil a Buzz byli na povrchu a sbírali kameny, Michael byl 21 hodin sám ve velitelském modulu Columbia a každé dvě hodiny kroužil kolem Měsíce.

Kdykoli přecházel nad temnou stranou Měsíce, která je stále nejvzdálenější částí vesmíru, kterou lidé dosud navštívili, ztrácel veškerou komunikaci.

„Jídlo bylo příšerné, ale za Měsícem se mi líbilo, je to drsnější místo a ne příliš pohodlné,“ dodal Collins.

Když se astronauti vrátili domů, vysvětlil, jak si nemohli užívat svého legendárního postavení, protože byli na dva týdny „umístěni do karantény“ s „obrovskou kolonií bílých myší“.

Collins to vysvětlil:

„Na dva týdny jsme byli umístěni do karantény. Někteří naši vědci se obávali patogenů, které jsme mohli z Měsíce přivézt, že by možná byly pro lidstvo nebezpečné.“

„Takže jejich řešením bylo umístit nás do hermeticky uzavřené nádoby s obrovskou kolonií bílých myší – [pokud] bílé myši přežily, byli jsme v pořádku, [pokud] bílé myši zemřely, měli jsme velký problém. Samozřejmě jsem je kontroloval… bylo jich příliš mnoho na to, abych je pojmenoval, ale stali se mými přáteli,“ dodal.

Naštěstí se všem myším podařilo přežít.

V době, kdy se NASA připravovala na start mise Artemis I 29. srpna, se Collinsovy výroky z rozhovoru znovu objevily a staly se virálními.

Zdroj: themindunleashed.com