Námořnictvo IRGC právě uvedlo do provozu nové bojové hlídkové plavidlo íránské výroby s pokročilou technologií. Íránská armáda tvrdí, že plavidlo, pojmenované „Shahid Soleimani“ – má nástavbu a konstrukci schopnou stealth, což mu dává „technologii stealth, která se vyhýbá radarům, což znamená, že má velmi nízkou úroveň radarového průřezu“, uvádějí státní zdroje. (Foto: Twitter / Mehdi H.)

Podle agentury Bloomberg, která se odvolává na státní sdělovací prostředky, je plavidlo prvním v zemi, které je vybaveno „vertikálním odpalovacím systémem protivzdušné obrany krátkého a středního dosahu“ – a bylo představeno na pondělním slavnostním ceremoniálu v přístavním městě Bandar Abbás, na který dohlíželi náčelník generálního štábu ozbrojených sil generálmajor Mohammad Bagheri a šéf IRGC Hossein Salami.

Plavidlo „Shahid Soleimani“ je prostřednictvím státních sdělovacích prostředků nejnovějším přírůstkem íránského námořnictva.

O lodi Shahid Soleimani se dále hovoří jako o lodi schopné disponovat vyšší manévrovací schopností a menším poloměrem otáčení vzhledem k unikátní konstrukci ve srovnání s loděmi podobné velikosti. Bagheri o novém námořním plavidle popsal: „Na návrhu a konstrukci tohoto plavidla se podílela elitní mládež a absolventi univerzit Íránské islámské republiky a má tělo vybavené technologií stealth s velmi malým radarovým průřezem, což lze považovat za národní úspěch země.“

Počátkem letošního léta, kdy byla stavba dokončena, přinesl web USNI News, zabývající se námořními analýzami, na základě dostupných radarových snímků plavidla viděných z nadhledu, náhled následujících schopností:

Tyto raketové čluny nabízejí konvenčnější schopnosti než nesčetné malé čluny provozované IRGC-N. Mohly by fungovat jako velitelská plavidla pro hejna menších člunů vyzbrojených raketami, torpédy, minami, lehkými protilodními střelami a drony. Mohly by rovněž působit samostatně a představovat odnož IRGC s delším dosahem. Ať tak či onak, oba nové typy katamaránů budou pravděpodobně stát v čele modernizace IRGC-N.

Zatímco Írán se snaží stavět větší válečné lodě a zavádět moderní zbraňové systémy, pokračuje v inovacích a modernizaci v jiných oblastech. K jeho balistickým raketám se přistupuje s respektem, stejně jako k bezpilotním letounům a řízeným střelám. Írán může stavět ponorky a nyní i moderní raketové korvety.

Bagheri navíc tento týden vydal nové varování Spojeným státům a Izraeli, přičemž se odvolával na schopnost íránského námořnictva zajistit strategický Hormuzský průliv. Vrchní generál při oslovení námořních důstojníků uvedl:

„Také připojení sionistického režimu k teroristickému Ústřednímu velitelství americké armády pro nás může představovat hrozbu. Netolerujeme sionismus a kromě protestu prostřednictvím zahraničněpolitického aparátu země prohlašujeme, že nebudeme tolerovat takový vývoj špionáže a vytváření hrozeb a nebudeme dělat žádné kompromisy, pokud jde o práva íránského národa a bezpečnost našich moří a země.“

Výroky zazněly den poté, co Spojené státy v neděli přeletěly nad Blízkým východem dva letouny B-52H Stratofortress s jadernými zbraněmi, což bylo poselství určené Teheránu. Tři izraelské stíhačky F-16 se krátce připojily k americké misi, když bombardéry prolétaly „izraelským nebem na cestě do (Perského) zálivu“, uvedla agentura Associated Press.

Minulý týden došlo v oblasti Perského zálivu k několika střetnutím a incidentům se zachycením, přičemž Íránci tvrdili, že se zmocnili několika amerických námořních bezpilotních letounů a poté je pustili. Druhý páteční incident se odehrál v Rudém moři a zahrnoval zásah americké válečné lodi a vrtulníku, který donutil íránskou hlídku propustit dvojici zadržených malých hladinových plavidel zabavených dříve téhož dne.

Zdroj: presstv.ir