Spojené státy a Čína se připravují na trapnou roztržku v případě, že se obě země rozhodnou přistát se svými lunárními raketami na totožných místech poblíž jižního pólu Měsíce, což se podle současných plánů může velmi dobře stát. (Foto: Flickr)

Podle serveru SpaceNews objevily NASA i čínská vesmírná agentura pro své lunární mise různá místa přistání, která jsou vzájemně srovnatelná. Mezi tato místa přistání patří krátery Shackleton, Haworth a Nobile, které se nacházejí v blízkosti jižního pólu Měsíce.

Podle serveru SpaceNews si obě organizace tyto lokality možná vybraly kvůli jejich velké výšce, příznivým světelným podmínkám a blízkosti stinných kráterů, které mají potenciál uchovávat měsíční vodní led. Tyto faktory mohly přispět k jejich rozhodnutí.

Futurism poznamenává, že v současné době není známo, jak se Spojené státy a Čína hodlají vypořádat s možností překrytí míst přistání během svých misí na Měsíc, které mají odstartovat v roce 2025, resp. 2024.

Skutečnost, že stále více států uvažuje o vyslání astronautů na Měsíc, vytvořila pro vědce zcela nový problém, který je třeba vyřešit.

Podle serveru SpaceNews se Spojené státy dostaly do obtížné situace, pokud jde o vesmírné dohody s Čínou, a to v důsledku rozpočtové rezoluční vložky definované jako „Wolfův dodatek“.

„Wolfův dodatek“ je ustanovení, které v roce 2011 zavedl tehdejší poslanec Frank Wolf (R-VA) a které výrazně omezuje možnost NASA spolupracovat s Čínou v jakékoli podobě. Neochota zemí hrát v oblasti kosmonautiky v rukavičkách nepochybně způsobí v budoucnu v kosmické sféře mnoho problémů. A někteří se obávají, že to povede k další militarizaci vesmíru.

Navzdory snahám minulých prezidentů Baracka Obamy a Donalda Trumpa účastnit se jednání s Čínou o vesmíru se rozhovory nakonec příliš daleko nedostaly. Podle závěrů zprávy nemá nyní administrativa prezidenta Joea Bidena žádný zjevný záměr se do rozhovorů znovu zapojit.

Ačkoli možnosti obou zemí ohledně míst přistání na Měsíci nejsou zrovna šokující, přesto by mohly být historicky první. A měli bychom očekávat, že podobných případů bude v budoucnu přibývat, protože napětí roste a lidé se neustále vydávají do vesmíru.

„Není těžké pochopit, proč oba chtějí stejná místa,“ řekl pro SpaceNews profesor vesmírné a právní politiky Christopher Newman. „Je to prvotřídní měsíční nemovitost pro využití zdrojů in-situ.“

„To by mohl být první potenciální bod konfliktu o zdroje mimo Zemi,“ dodal.

Newman navíc uvedl, že na základě skutečnosti, že obě strany podepsaly Smlouvu o využívání kosmického prostoru, by měly v zásadě „akceptovat využívání nebeských těles pro mírové účely“.

„Bude zajímavé sledovat, jak to dopadne,“ říká Newman v rozhovoru pro SpaceNews a dodává, že „hodně bude záležet na tom, kdo se tam dostane první“.

Lidé, vypadá to, že bychom se mohli dočkat starého dobrého souboje.

Zdroj: themindunleashed.com