Ravil Maganov, viceprezident a předseda představenstva ruského ropného gigantu Lukoil, ve čtvrtek zemřel po pádu z okna nemocnice v šestém patře v Moskvě, informovala státem kontrolovaná média. (Foto: Flickr)

Maganov byl v moskevské Ústřední klinické nemocnici – údajně špičkovém zdravotnickém zařízení, které slouží vysokým ruským představitelům a dalším elitním klientům – když „vypadl z okna“ a na následky zranění zemřel, uvedl nejmenovaný „informovaný zdroj“ pro ruskou tiskovou agenturu Interfax.

Státní tisková agentura RIA Novosti navázala na potvrzení zástupce prezidentské administrativy, která areál nemocnice spravuje. Zdroj z orgánů činných v trestním řízení sdělil, že se pravděpodobně jednalo o sebevraždu.

Maganovova smrt přišla několik hodin poté, co americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo vydání příkazu k zabavení letadla Boeing za 45 milionů dolarů, které patří společnosti Lukoil.

Možná nejpozoruhodnější je, že Maganovova smrt přišla téměř půl roku na den poté, co Lukoil vydal prohlášení, v němž vyjádřil „nejhlubší znepokojení“ nad Putinovou válkou na Ukrajině.

Prohlášení, které ji sice nepojmenovalo jako invazi – což je v Rusku zakázáno -, nicméně bylo nápadným odklonem od sdělení Kremlu.

Společnost Lukoil potvrdila Maganovovu smrt s tím, že k ní došlo „po dlouhé vážné nemoci“, a spekuluje se, že si 67letý muž mohl vzít život poté, co obdržel špatné zprávy o svém zdravotním stavu.

Jak však poznamenává Insider, Maganovovo úmrtí je posledním z řady nevysvětlených nebo předčasných úmrtí ruských magnátů spojených s energetickým průmyslem v posledních měsících.

Zdroj: businessinsider.com