Administrativa Joea Bidena je znepokojena zapojením Indie do masivních ruských válečných her, řekla v úterý novinářům tisková tajemnice Bílého domu Karine Jean-Pierre. (Foto: Youtube)

Vojenských her „Vostok“, které se konají na dálném východě Ruska, se zúčastní zhruba 50 000 vojáků z několika zemí.

V odpovědi na otázku týkající se indické účasti na cvičeních pořádaných Ruskem Jean-Pierreová uvedla: „Spojené státy tedy mají obavy z toho, že jakákoli země cvičí s Ruskem, zatímco Rusko vede nevyprovokovanou, brutální válku proti Ukrajině.“

Pokračovala: „Ale každá zúčastněná země se samozřejmě rozhodne sama. A já to tak nechám.“

Nové Dillí se účastní válečných her Vostok 2022, které od 1. do 7. září pořádá Moskva. Podle ruského ministerstva obrany se cvičení účastní 50 000 vojáků a 5 000 zbraňových jednotek, včetně 140 letadel a 60 válečných lodí. Do cvičení, které se protáhne až do Japonského moře, se zapojí také vojáci z Číny, Laosu, Mongolska, Nikaraguy, Sýrie a Tádžikistánu.

Indie se zároveň účastní válečných her Pitch Black 2022. Vojenských cvičení, která hostí Austrálie, se účastní 17 zemí, více než 100 letadel a 2 500 vojáků. Vedle Washingtonu se cvičení účastní všichni čtyři členové protičínského Čtyřstranného bezpečnostního dialogu neboli „Čtyřky“.

Zatímco Jean-Pierre vyjádřil znepokojení, Bílý dům se zdržel prohlášení, že proti Novému Dillí podnikne kroky. Poté, co Rusko v únoru napadlo Ukrajinu, se prezident Joe Biden zavázal k izolaci ruské ekonomiky.

Hospodářská válka Washingtonu proti Moskvě však selhala, neboť analytici z Wall Street nyní předpovídají silnější ruskou ekonomiku.

Kreml přečkal izolaci od USA a mnoha svých západních spojenců tím, že více prodává Pekingu, Novému Dillí a Ankaře. V letošním roce Turecko zdvojnásobilo dovoz ruské ropy. Aby obešli americké sankce, přijali nedávno ruští obchodníci s diamanty indickou rupii.

Zdroj: libertarianinstitute.org