Dokonce i Zoltan Pozsar varoval, že Evropa čelí jakési apokalypse, když je rozvod s Eurusií dokončen a ceny energií v Evropě každý den dosahují nových denních rekordů – jen dnes německé jednoleté forwardové ceny elektřiny pro základní zatížení vzrostly nad 1000 eur, tedy desetkrát více než před rokem, než se zmírnily poté, co evropské ceny zemního plynu klesly nejvíce od března poté, co Německo uvedlo, že jeho zásoby plynu se před zimou plní rychleji, než se plánovalo… (Foto: Flickr)

… před chvílí si Evropská unie zřejmě konečně uvědomila, že jí tuto zimu hrozí ozbrojená vzpoura, nebo ještě něco horšího, kdy miliony lidí budou čelit mrazu bez elektřiny a tepla (viz „Tohle je za hranicí představivosti“: Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová v pondělí oznámila, že plánuje „naléhavé kroky“ ke stlačení prudce rostoucích cen elektřiny.

„Raketový růst cen elektřiny nyní z různých důvodů odhaluje omezení naší současné koncepce trhu s elektřinou,“ řekla von der Leyenová ve svém projevu na strategickém summitu ve slovinském Bledu a poukázala na to, co je již léta zřejmé těm, kteří opakovaně varovali, že Evropa by pravděpodobně neměla přijímat svou energetickou politiku na základě idiotského blouznění sebestředného, malicherného skandinávského teenagera. „Vznikla za zcela jiných okolností a pro zcela jiné účely.“

Ach ano, na vině jsou „okolnosti a účely“, nikoli katastrofální „zelený“ nápor Evropy v uplynulém desetiletí, který zanechal kontinent napospas Putinovi, přesně tak, jak varoval jistý Donald J. Trump… a když už jsme u Putina, možná by Evropa mohla uvalit na ruský energetický export ještě pár sebezničujících sankcí. Ale to odbočujeme…

Ursula pak dodala: „Proto nyní pracujeme na mimořádném zásahu a strukturální reformě trhu s elektřinou“, která by vypadala zhruba takto.

Bezprecedentní nárůst cen elektřiny, které se za poslední rok vyšplhaly téměř desetinásobně, podpořil inflaci, zvýšil ekonomickou zátěž podniků a domácností, které se zotavují z pandemie, a donutil ECB agresivně zvýšit sazby v naději, že rozdrtí poptávku, která je nyní definitivní recesí, ne-li depresí. Dalo by se říci, že Putin nemohl svou pomstu Evropě naplánovat lépe.

Podle agentury Bloomberg volá po omezení cen stále více členských států a Česká republika, která EU rotujícím způsobem předsedá, plánuje na 9. září svolat mimořádné zasedání ministrů energetiky.

Jinými slovy, zatímco ECB plánuje rozdrtit poptávku přísnějšími měnovými podmínkami, evropské vlády zmírní poptávku a dodají fiskální stimuly, aby se vyhnuly rozzuřenému davu, který se sjíždí do různých místních parlamentů.

Jelikož se samozřejmě jedná o evropský „plán“ se zaječími úmysly, který nedává žádný smysl – stejně jako cokoli jiného z Evropy -, přesné podrobnosti plánu intervence EU se stále ještě připravují a diplomaté EU uvedli, že výkonná složka EU by mohla nabídnout podrobný plán již tento týden. Nezadržujte dech: koneckonců bez masivního stimulu financovaného ECB – jehož výnosy okamžitě poputují k Putinovi – pokud Evropa nějakým způsobem neobjevila zcela nová ložiska zemního plynu, která jsou okamžitě dostupná a nevyžadují desítky miliard a roky vývoje, aby mohla být vytěžena, je to, co Evropa dělá, jen nejnovější čelist.

Vzhledem k tomu, že Rusko omezuje dodávky plynu, výpadky elektráren dále snižují dodávky, zatímco sucho a nedostatek větru jsou výsměchem „zeleným“ zdrojům energie, roste tlak na vedoucí představitele EU, aby jednali rychle, jinak riskují sociální nepokoje a politické otřesy. Český premiér Petr Fiala usiluje o podporu svého plánu na omezení cen a plánuje jednat o možných limitech s německým kancléřem Olafem Scholzem.

„Vysoké ceny energií jsou celoevropským problémem, který musíme řešit na evropské úrovni,“ uvedl Fiala na svém twitterovém účtu. „Před zasedáním Rady EU pro energetiku chceme najít způsob, jak pomoci lidem a podnikům, na kterém se shodneme s ostatními evropskými lídry.“

Čeští představitelé navrhují zastropování cen zemního plynu používaného pro výrobu elektřiny, uvedl v pondělí ministr průmyslu a obchodu Jozef Sikela.

„Možná otevřeme otázku emisních povolenek, jak to v minulosti udělaly některé jiné členské státy, které také představují významnou část celkové ceny,“ řekl Sikela. „Můžeme otevřít otázku celkové regulace trhu, celkového oddělení cen,“ dodal s tím, že blok nemůže příliš zasahovat do trhu nebo spekulací s palivy.

Je zábavné, že členské státy EU již vyčlenily přibližně 280 miliard eur (což je zhruba stejná částka v amerických dolarech, když jsme nyní na paritě) na opatření, jako je snížení daní a dotace, aby zmírnily bolestivý nárůst cen energií pro podniky a spotřebitele, ale hrozí, že tato pomoc bude vzhledem k rozsahu krize zastíněna. Jinými slovy, ECB bude zvyšovat sazby, i když musí na trh dodávat ještě více likvidity, aby umožnila poslední stimulaci pomocí helikoptérových peněz. Vlády také začaly omezovat spotřebu energie, v Německu zakázaly venkovní osvětlení budov a snížily teplotu vytápění uvnitř budov, aby splnily dobrovolný cíl EU snížit spotřebu plynu o 15 %.

V sobotu belgický premiér Alexander De Croo varoval, že EU nemůže nadále řešit problém prudce rostoucích nákladů na energie snižováním daní, a vyzval místo toho k zavedení cenového stropu. Pokud se bloku nepodaří dosáhnout dohody, Belgie zváží vnitrostátní opatření, řekl v televizi VTM.

Francie minulý týden reagovala na myšlenku stanovení limitů pro ceny elektřiny skepticky s tím, že její situace je díky vládním opatřením, která nabízejí ochranu před inflací, odlišná od ostatních evropských zemí.

V reakci na to některé evropské ceny komodit klesly ze svých historických maxim, zatímco americký zemní plyn se propadl na nejnižší hodnoty za celou seanci v důsledku očekávání, že evropská „energetická nouze“ by mohla znamenat méně vývozu zkapalněného zemního plynu z USA. O tom pochybujeme a ve skutečnosti očekáváme, že prudký nárůst vývozu zemního plynu bude pokračovat, protože Evropa zdvojnásobí své prosby o každou kapku amerického, kanadského a katarského LNG, kterou najde.

Zdroj: zerohedge.com