Chtěl jsem si udělat menší revizi toho, za co nejvíce utrácíme za elektřinu a nestačil jsem se divit, protože jsem odhalil dva docela ohromné žrouty energie o kterých jsem to vůbec netušil.

Čekáte svícení, lednici, pračku a mikrovlnku? Samá voda – i když žerou také dost, tak bez nich se těžko obejdete a moc prostoru k šetření tu není.

Já našel dva velké stand-by viníky:

Velká LCD televize – to, že zapnutá žere okolo 200-300W, mě nijak nepřekvapilo, ale ve vypnutém stand-by režimu spotřebovává 38W každou hodinu a to je docela dost.

Druhým žroutem se ukázal počítač a opět ve stand-by režimu. I když jsem se snažil v BIOSu nastavit co nejnižší spotřebu, překvapilo mě, že se dvěma velkými monitory si bere ve stand-by těžko uvěřitelných 88W každou hodinu.

Pokud jsou jen tyto dva přístroje v zásuvce 24h / 365 dní VYPNUTÉ, dostáváme se na 1.103 kW za rok, což je při současné ceně cca 10,- kč za kW hezkých 11.000,- kč ročně vyhozených z okna.

A jelikož tato částka představuje zhruba 1/4 – 1/3 celkové spotřeby naší domácnosti, je to docela síla.

Co tedy s tím?

Nejprve je potřeba “pachatele” odhalit. Stačí si pořídit nějaký nejlevnější měřič a spotřebič do něho zapojit a zjistit, jaké máte doma “stan-by žrouty”.

Pokud spotřebiče nepoužíváte, pořiďte si zásuvku s vypínačem a prostě je vypněte. Například s televizí, kterou používáme večer na sledování filmů, jsem to vyřešil spínacíma hodinama a vždy na večer se televize sama zapíná do stan-by režimu.

Další trochu dražší varianta je nějaký model chytré zásuvky, která lze programovat, nebo ovládat třeba přes Wi-Fi. Ale pozor, ta zásuvka také něco žere, tak abyste nevylili dítě i s vaničkou a úsporné opatření nežralo víc energie, než spotřebič sám…

A jak si uplést svetr, si řekneme zase příště… 

EDIT – moje měření potvrzuje například i tento text: ZDE

Jan Tománek