Podle série finančních dokumentů zveřejněných v úterý večer prodal generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk 7,92 milionu akcií Tesly v hodnotě přibližně 6,88 miliardy dolarů. (Foto: Flickr)

K jeho transakcím došlo mezi 5. a 9. srpnem, jak vyplývá z dokumentů SEC, po výročním shromáždění akcionářů společnosti Tesla v roce 2022, které se konalo 4. srpna v texaském Austinu.

Na začátku tohoto roku generální ředitel společností Tesla a SpaceX na sociálních sítích uvedl, že po 28. dubnu „neplánuje žádné další prodeje TSLA“.

V tom týdnu z podání SEC vyplynulo, že Musk prodával balík akcií svého výrobce elektromobilů v hodnotě přibližně 8,4 miliardy dolarů.

Centimiliardář se nachází uprostřed sporné právní bitvy s Twitterem, gigantem sociálních sítí, jehož akvizici dohodl v dubnu za přibližně 44 miliard dolarů, tedy 54,20 dolaru za akcii.

Na pozadí celkového poklesu trhu poté klesla cena akcií Twitteru i cena akcií Tesly.

K 8. červenci Musk oznámil Twitteru, že dohodu ukončuje. Obvinil Twitter, že mu neposkytl všechny informace, které potřeboval k uskutečnění akvizice, a že podcenil počet botů, spamu a falešných účtů na své platformě.

Společnost Twitter podala žalobu, aby zajistila, že Muskova transakce proběhne za slíbenou cenu, která by představovala nečekaný zisk pro mnoho jejích akcionářů.

V úterý, po zveřejnění Muskova posledního prodeje akcií, se fanoušci a propagátoři společnosti Tesla ptali slavného generálního ředitele, zda již skončil s prodejem akcií podniku vyrábějícího elektromobily a zda by v budoucnu mohl akcie opět odkoupit.

Na otázku, zda s prodejem akcií Tesly skončil, Musk odpověděl: „Ano. V případě (doufejme, že nepravděpodobném), že Twitter donutí tento obchod uzavřít a někteří kapitáloví partneři se nedostaví, je důležité vyhnout se nouzovému prodeji akcií Tesly.“

Musk neupřesnil, u kterých kapitálových partnerů se obává, že by se vzdali plánů financovat s ním transakci převzetí společnosti Twitter.

Zdroj: cnbc.com