Šéf Spolkového úřadu pro životní prostředí Dirk Messner si pohrává s myšlenkou zavést daň z CO₂ pro krávy – protože tolik prdí. (Foto: Flickr)

Koneckonců žádné jiné hospodářské zvíře nestráví tolik klimatických plynů jako kráva, která v bachoru produkuje metan.

Šéf federálního úřadu v podcastu („Jung & Naiv“) uvedl, že by bylo „logické“, aby zemědělství platilo za své emise CO₂.

To by byla první daň z ovzduší pro živé bytosti: daň z prdu! Nejdříve je však podle Messnera třeba zdecimovat populaci hospodářských zvířat v Německu. Aby si Němci zvykli na bezmasou stravu, mohl by si také představit daňové pobídky a přechod jídelen na bezmasou stravu.

Jann-Harro Petersen (45) ze spolkového zastoupení Svobodných zemědělců obviňuje šéfa Spolkové agentury pro životní prostředí z útoku na zemědělce a logiku.

Mlékař z Tatingu (Šlesvicko-Holštýnsko) řekl deníku BILD: „Chápu zdanění uhlí a nafty. Ale pokud chce Messner zpoplatnit říhání a prdění dobytka, je to jen krůček k tomu, abychom brzy museli platit i za dýchání.“

„Lidé a zvířata, které krmíme, nemohou vypouštět více skleníkových plynů, než kolik jich předtím vázaly rostliny, které pěstujeme, při fotosyntéze. Je to koloběh.“ Jinými slovy, jediné, co může vyjít zadem, je to, co se dostalo dovnitř.

Reinhard Jung (56), politický poradce Svobodných zemědělců, ekologický chovatel krav bez tržní produkce mléka z Lennewitz (Braniborsko), pro BILD: „Messnerův přístup je zcela nevědecký. Stojí za ní zelená ideologie, která má za cíl zdecimovat náš chov hospodářských zvířat.“

Skutečnost je taková, že kráva prdí každé tři minuty a ročně tak vyprodukuje přibližně 100 kg emisí metanu. Ale kráva není auto!

Podíl krav na emisích v Německu činí pouhá tři procenta. Doprava tvoří téměř 20 procent!

A na rozdíl od automobilu kráva tráví pouze CO₂, který byl předtím uložen v trávě – a je také znovu uložen v nové trávě na pastvině. Travní porosty tedy ukládají dvakrát více CO₂ než lesy. Bez pastvin bez krav a ovcí by skladování CO₂ jednoduše nefungovalo, tvrdí i ekologové.

Zdroj: bild.de