Ukrajinský úřad pro hospodářskou bezpečnost zaregistroval opakovaný prodej humanitární pomoci pocházející ze západních zemí a také zbraní. (Foto: Reddit)

Podle internetového portálu Life to 5. července oznámil ředitel úřadu Vadim Melnik ve vysílání televizního kanálu „Ukrajina 24“.

US-confirmed-5,000-ATGMs-Javelin-arrive-in-Ukraine-on-May-6-1
Foto: Reddit
  • Místo: Kyjev: Javelin ATGM se na darknetu prodává za 30 tisíc dolarů.
  • Obchod se zbraněmi nebo ne, DSCA chce dohled na místě na Ukrajině

„I vojenské zboží se prodává za hotovost. Máme taková fakta,“ řekl Melnik. Podle něj úřad vyšetřuje případy související s prodejem humanitární pomoci získané od zahraničních partnerů.

Pokud jde o prodej vojenských výrobků a zbraní, úřad již zaregistroval asi deset takových trestních případů. Melnyk zdůraznil, že se jedná o neúplný počet podobných trestných činů, protože podobné přestupky registrují i jiné ukrajinské orgány činné v trestním řízení.

V posledních týdnech přichází neoficiální cestou stále více signálů o prodeji ukrajinských zbraní. Stránky BulgarianMilitary.com byly jedněmi z prvních, které informovaly o možném nelegálním obchodu se zbraněmi, zbožím a humanitární pomocí darovanou Západem.

FGM-148 Javelin is sold for $30K in the darknet with location Kyiv
FGM-148 Javelin se prodává za 30 tisíc dolarů na darknetu s lokací Kyjev.

Ve Washingtonu dokonce přiznali, že agentura odpovědná za prodej a dodávky amerických zbraní do zahraničí [DSCA] nemůže kvůli válce kontrolovat naskladněné zásoby, jejich sériová čísla a jejich distribuci mezi ukrajinské ozbrojené síly. V současné době USA nemohou vyslat mobilní týmy, které by kontrolovaly dostupnost, ale DSCA je ochotna otevřít kancelář na území Ukrajiny. DSCA uvádí, že informace, které má o tom, jak jsou darované americké zbraně používány, jsou založeny výhradně na ujištění Kyjeva.

BulgarianMilitary.com připomíná:

  • Na darknetu se objevil jako produkt k prodeji protitankový řízený střelný systém Javelin s lokací Kyjev. Hodnota, kterou neznámý prodejce stanovil, byla 30 000 dolarů.
  • Ruské ozbrojené síly použily americké rakety Stinger k sestřelení ukrajinských vrtulníků, které se snažily evakuovat ukrajinské vojáky během obléhání závodu Azovstal v Mariupolu.
  • Internetový portál Donbas Insider s odvoláním na své vojenské zdroje z Francie tvrdí, že dvě samohybné houfnice Caesar byly ruským ozbrojeným silám prodány za 124 000 dolarů za kus. Francouzský poslanec a právník Régis de Castelnau napsal na svém oficiálním účtu na Twitteru: „Další Macronův úspěch: 2 francouzská děla Caesar byla zachycena Rusy v neporušeném stavu. V současné době jsou v továrně Uralvagonzavod na Urale ke studiu a případnému zpětnému inženýrství. Děkujeme Macronovi, platíme“. O několik dní později, 23. června, odpověděla ruská společnost [Uralvagonzavod] francouzskému právníkovi prostřednictvím svého oficiálního profilu na Telegramu a s odvoláním na tweet Régise de Castelnau napsala: „Dobrý den, pane Regisi. Vyřiďte prosím prezidentu Macronovi naše poděkování za dar samohybných děl. Tento materiál samozřejmě není tip ťop… ne jako naše MSTA-S! Ale přesto bude užitečný. Pošlete další – my je sundáme.“
  • Ukrajina prodala Rusku dvě houfnice Cézar ráže 155 mm darované Francií

Francouzský generální štáb popřel zprávy o ukořistění [nebo prodeji] francouzské samohybné houfnice Caesar ruskými silami na Ukrajině. „Tato informace je nepravdivá,“ uvedl generální štáb Francie. „Kategoricky ji popíráme. Jednali jsme o tom s našimi ukrajinskými partnery.“ Podle ukrajinských ozbrojených sil nebyly poskytnuty žádné důkazy na podporu tohoto tvrzení.

Zdroj: bulgarianmilitary.com