V rozhovoru s moderátorem Tuckerem Carlsonem ze stanice Fox News jihoamerický vůdce nastínil svůj proces uvažování před rozhodnutím nepodstoupit covid-19 očkování s tím, že ji nepotřeboval poté, co získal přirozenou imunitu po infekci. (Foto: Youtube / Fox News)

„Když virus v březnu 2020 silně udeřil, lidé začali vyhledávat vakcínu, samozřejmě proti viru, a já jsem vyhledal léky, protože jsme začali pozorovat prudký nárůst případů.“

„Někomu, kdo se nakazí virem jako já, vakcína nepomůže. Vakcínu si nevezmete, když už jste se nakazili. Vakcína by byla neškodná. Měli byste si raději vzít léky.“

„V Brazílii jsem tuto problematiku studoval. Obvolal jsem další země včetně subsaharské Afriky a brazilské lékaře, lékařky, protože tam byli lidé, kteří buď virus nechytili, nebo když ho chytili, virus nebyl dost silný na to, aby je poslal do nemocnice nebo je zabil.“

Brazilský prezident také hovořil o tom, jak mainstreamová média napadala alternativní léčebné postupy a protokoly včasné léčby a místo toho výhradně propagovala vakcínu, možná ke škodě brazilské populace.

„V Brazílii jsme byli svědky vzniku dvou léků, které se začaly široce používat. Já sám jsem je užíval, když byly kontaminované, ale globální tlak po celém světě ze strany médií, farmaceutických společností, ti všichni byli proti včasné léčbě. Soustředili se na vakcínu.“

Bolsonaro navíc prohlásil, že se obával očkování poté, co farmaceutické společnosti usilovaly o imunitu vůči odpovědnosti za případné vedlejší účinky vzniklé v důsledku užívání jejich produktů; zákonodárci v jeho zemi však přistoupili k tomu, že farmaceutickým gigantům imunitu udělili.

„Četl jsem také smlouvu se společností Pfizer a v jedné z klauzulí stálo: ‚Nepřebíráme žádnou odpovědnost za jakékoli vedlejší účinky, které by vznikly v souvislosti s vakcínou,'“ řekl Tuckerovi.

„Začal jsem se tím zabývat… a Kongres v Brazílii se rozhodl odhlasovat a schválit zákon, který říká, že Pfizer ani žádná jiná farmaceutická společnost nepřebírá odpovědnost za žádný vedlejší účinek vzniklý v důsledku očkování.“

Bolsonaro říká, že ho dále znepokojilo přiznání amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), že užívání této vakcíny může mít několik vedlejších účinků.

„Měli jsme také informace, včetně informací od amerického úřadu FDA, že v tomto nebo příštím roce se v dohledné době pravděpodobně objeví několik vedlejších účinků,“ řekl.

„Obava, kterou zmiňovalo mnoho lékařů, spočívala v tom, že lidé, kteří se virem nakazili, jsou již imunní a vakcínu si nemusí vzít. To byl i můj případ, proto jsem vakcínu nepodstoupil.“

Navzdory nákupu vakcín pro obávané Brazilce Bolsonaro tvrdí, že nezavedl povinnost očkování, protože si cení svobody jednotlivce.

„Nakoupil jsem vakcíny pro všechny Brazilce. Nepožadoval jsem, aby se lidé nechali očkovat. Respektoval jsem svobodu jednotlivce. Každý se mohl svobodně rozhodnout, zda se nechá očkovat, nebo ne. Domnívám se, že asi 20 % brazilské populace se rozhodlo vakcínu nepodstoupit.“

Bolsonaro říká, že v této otázce okopával paty poté, co na něj opoziční strana v jeho zemi tlačila, aby vakcínu přijal.

„Levice se tak obávala, že mě zbaví funkce, že chtěla, abych si vzal vakcínu, a já jsem řekl: ‚No tak mě nechte umřít – jen mě nechte umřít a pak si zvolte svou politiku.“

Vinu za mnoho úmrtí, k nimž došlo v jeho zemi, klade prezident přímo k nohám mainstreamových médií, která démonizovala protokoly včasné léčby, jež mohly zachránit životy.

„A na základě studií, které máme k dispozici mimo Brazílii, se dalo mnoha úmrtím zabránit, kdyby ze strany mainstreamových médií nebyl takový tlak proti včasné léčbě,“ řekl.

Bolsonaro také jednal o vyslání týmu odborníků do Izraele, aby prozkoumali a případně zakoupili léčbu nosním sprejem, která se zdála být účinná, nicméně tato dohoda se nikdy neuskutečnila.

„Byl jsem velmi kritizován a v tomto jednání jsme nebyli schopni dosáhnout pokroku,“ řekl.

Pozdější studie naznačily, že léčba nosním sprejem je proti Covid-19 velmi účinná.

„Minulý měsíc jedna velká brazilská společnost zveřejnila článek, který naznačuje, že nosní spreje jsou v současné době velmi úspěšným řešením proti Covidu,“ řekl.

„Technicky je samozřejmě povoleno užívat experimentální vakcínu, což bylo v minulosti, ale ne nosní sprej?“ položil Tuckerovi řečnickou otázku.

Na otázku, proč brazilský kongres umožnil společnosti Pfizer a dalším velkým farmaceutickým firmám ochranu před odpovědností za vedlejší účinky jejich vlastních léků, Bolsonaro odpověděl, že to byla chyba, které lituje, a že alternativní léčba mohla při zpětném pohledu zachránit mnoho životů.

„Obyvatelstvo bylo zděšeno, bylo zoufalé a bálo se viru, zejména starší populace, která měla také nějakou nemoc nebo komorbiditu – v důsledku toho se Kongres rozhodl přijmout zákon v tomto smyslu. Opravdu toho litujeme, protože dnes při zpětném pohledu vidíme ve studiích provedených mimo Brazílii, že se možná dalo zabránit dvěma třetinám úmrtí v Brazílii i ve světě.“

Dále hovořil o tom, že v minulosti byla účinnost mnoha léků objevena náhodou, a vysvětlil, že to mohl být případ ivermektinu a hydroxychlorochinu, nicméně tlak farmaceutických gigantů byl příliš velký.

„Vezměte si třeba subsaharskou Afriku. V subsaharské Africe užívají ivermektin na boj s říční slepotou a také hydroxychlorochin na boj s malárií, a protože počet úmrtí byl velmi nízký a HDI byl dost nízký – nejnižší na světě – přirozeným závěrem bylo, že tyto léky by mohly nějakým způsobem pomoci i v boji s virem a jeho účinky.“

„Litujeme tlaku, který se odehrál, a možná díky ekonomické síle farmaceutických společností šly dál a investovaly do vakcín. A dnes vidíte lidi, kteří si vzali třetí, čtvrtou dávku vakcíny, a přesto se nakazili virem a zemřeli.“

„V Brazílii si značná část populace nechtěla vzít posilovací vakcínu. Chápu, že je to jejich právo. Podporuji svobodu jednotlivce,“ řekl.

„Jak jsem již řekl, je nám líto všech úmrtí, ale věřím, že mnoha úmrtím se dalo předejít včasnou léčbou.“

Bolsonaro Tuckerovi řekl, že podle něj virus pochází z laboratoře v Číně, a pokáral ostatní světové lídry za to, že strach z viru využívají jako prostředek k zavádění výluk a dalších tyranských opatření.

„Zdá se, že Covid se ukázal být zajímavý pro mnoho lidí na světě. Mnoho hlav států skončilo u toho, že vnucovaly svou vůli a pocítily chuť diktatury,“ řekl a dodal, že tyranské mantinely bez jakékoliv odpovědnosti zavedlo i několik brazilských představitelů.

V dnešní době tyranských mandátů vakcín je vskutku osvěžující vidět světového vůdce, který se nebojí vyjádřit své pocity vůči covid-19 očkování a který respektuje svobodu jednotlivce.

Adan Salzar