Libye ztrácí produkci ropy tempem 1,1 milionu barelů denně, uvedl ministr ropného průmyslu země Mohammed Aoun a dodal, že téměř všechna ropná pole v zemi byla uzavřena. (Foto: Flickr)

Největší libyjské pole El Sharara bylo minulý měsíc odstaveno spolu s El Feel, přičemž podle zpráv to byly skupiny spojené s východním parlamentem, které zastavily těžbu ropy, mezi nimi Libyjská národní armáda Halify Khaftara.

Podle Aouna se však „zdá, že pokyny k uzavření vydal oficiální orgán, Stráž ropných zařízení v uzavřených oblastech“.

Libye se v současné době zmítá v dalším vzplanutí násilí, neboť o post premiéra soupeří dva politici: prozatímní premiér Abdul Hamíd Dbeiba a s východem spojený Fathi Bashaga. Podle zpráv jsou skupiny, které uzavírají pole a vývozní terminály, spojeny s táborem Bašagy.

Bashaga složil přísahu jako nový premiér země, ale Dbeibah odmítl odstoupit.

Podle ministra ropného průmyslu jsou nyní v Libyi funkční pouze pole Hamada a komplex Mellitah, přičemž pole Wafa občas produkuje.

To znamená, že Libye netěží téměř žádnou ropu, což dále zatěžuje již tak nedostatečně zásobený trh s ropou.

Severoafrická země již v květnu kvůli uzavření velkých polí a exportních terminálů těžila přibližně 600 000 barelů denně a nyní se na základě Aounových komentářů její míra produkce blíží přibližně 100 000 barelů denně.

Zdroj: oilprice.com