Tento týden se v CNN objevila výzva, aby NATO vyloučilo Turecko, pokud nebude souhlasit s přijetím nových uchazečů Finska a Švédska do západní vojenské aliance. (Foto: Flickr)

Ankara se zatím tvářila, že tuto možnost odmítá, a označila skandinávské země za „podporovatele terorismu“ kvůli zakázané kurdské PKK.

Článek Davida Andelmana, člena vlivné Rady pro mezinárodní vztahy (CFR), začíná výpady proti tureckému Recepu Tayyipu Erdoganovi i maďarskému Viktoru Orbánovi.

„Ruský prezident Vladimir Putin má právě tolik spojenců na právě tolika místech, aby mohl házet klacky pod nohy snahám západních aliancí zmařit jeho ambice – a prohlubovat tak klín mezi členskými státy, který mu do puntíku vyhovuje,“ začíná článek.

Andelman tvrdí, že obě tyto země – přičemž Turecko je druhou největší armádou NATO za Spojenými státy – ohrožují jednotnou frontu Západu, která se postaví Putinovi.

„S takovými užitečnými přáteli v Orbánovi a Erdoganovi může mít Putin skvělou pozici k tomu, aby pokračoval ve své současné cestě na Ukrajině nebo i mimo ni – beztrestně,“ píše a dále je označuje za „osamělé siláky“, kteří se dokázali „hluboko zakopat do demokratických exekucí“. Na okraj je třeba poznamenat, že jsme se od Andelmana nedočkali žádných argumentů proti Erdoganovi, neboť turecký silák pomáhal provádět americkou zástupnou válku proti Asadovi v Sýrii – ba právě naopak.

Zpět k současnosti a americké politice na Ukrajině, Andelman questinos: „Co tedy dělat s těmito toxickými odklady, které si vynucují Maďarsko a Turecko? Odpověď je bohužel jednoduchá – hrát stejnou hru, jakou už léta hraje Putin. Když nemůžete vyhrát podle tradičních pravidel, obejděte je.“

Přimlouvá se za ignorování Erdogana a Orbána, dokud nevyhnutelná diplomatická krize mezi spojenci, která jistě nastane, nepovede k jejich úplnému vystoupení z NATO a EU…

V takovém případě udělejte výseče. Udělejte Orbána a Erdogana bezvýznamnými. Všech 26 ostatních členů EU by mělo jednoduše zavést ropné embargo. A NATO by mělo jednoduše připravit půdu pro vstup Švédska a Finska.

Co nejhoršího by Maďarsko nebo Turecko mohly udělat – žalovat? Vystoupit? O vykázání Turecka z NATO se stejně hodně uvažovalo – zejména poté, co Erdogan před třemi lety koupil od Ruska ruské systémy protivzdušné obrany S-400.

Andelman cituje profesora mezinárodních vztahů z Harvardu Roberta I. Rotberga a dodává, že „pravidlo ‚jednomyslnosti‘ bylo na začátku pošetilé a nyní je čas ho otestovat“. Všech 30 států NATO by totiž muselo dosáhnout konsensu, aby přijalo nového člena. Místo toho však Švédsko a Finsko usilující o urychlený vstup s velkou pravděpodobností povede k tomu, že NATO (a EU, pokud jde o otázku ropného embarga) bude svázáno „do uzlíku“.

Totéž v poslední době tvrdí i někteří další významní odborníci, například níže uvedený sloupkař listu Toronto Sun…

Vzhledem k tomu, že ruská válka a agrese na Ukrajině jsou západní veřejnosti stále častěji prezentovány jako „existenční hrozba“ pro demokracii a mír, je pravděpodobné, že volání po izolaci Turecka, zejména v souvislosti s nabídkami Finska a Švédska na členství, bude jen sílit.

Zdroj: zerohedge.com