Představitelé USA a NATO se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin neustoupil od svých původních požadavků v mírových jednáních s Ukrajinou, a v západních hlavních městech panuje silná dávka skepse ohledně toho, nakolik je angažmá Moskvy skutečně důvěryhodné – i když podle několika zdrojů informovaných o situaci je stav těchto jednání stále obtížné rozluštit. (Foto: Flickr)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno naznačil, že je ochoten zvážit některé ústupky Rusku, které by pomohly ukončit násilí, včetně politiky neutrality, byť podložené silnými bezpečnostními zárukami, což vyvolává další otázky ohledně současného stavu rozhovorů a konkrétních prvků případné zvažované mírové dohody.

„Jsem připraven na jednání s [Putinem]. Byl jsem připraven poslední dva roky. A myslím si, že bez jednání nemůžeme tuto válku ukončit,“ řekl Zelenskij v exkluzivním rozhovoru pro Fareeda Zakariu ze CNN v neděli ráno, ale varoval, že pokud by případné pokusy o jednání selhaly, mohlo by to znamenat, že boj mezi oběma zeměmi povede ke „třetí světové válce“.

Ukrajinští a ruští vyjednavači se od začátku ruské invaze sešli čtyřikrát.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během sobotní mediální akce v Moskvě zvážněl možnost, že by Ukrajina souhlasila s neutrálním statusem: „Poté, co naše operace na Ukrajině skončí, a já doufám, že skončí podpisem komplexní dohody o otázkách, které jsem zmínil – bezpečnostní otázky, neutrální status Ukrajiny se zárukami její bezpečnosti, jak se prezident [Putin] před několika měsíci, pokud si vzpomínám, vyjádřil na tiskové konferenci k naší iniciativě nerozšiřování NATO, řekl, že chápeme, že každá země potřebuje záruky své bezpečnosti,“ řekl Lavrov.

Podrobnosti o jednáních však zůstávají skoupé, přičemž mnoho zemí NATO a USA zůstávají, pokud jde o tajná mírová jednání, stranou a jeden evropský představitel obrany označil jednání za „trochu temnou uličku v tuto chvíli“.

Bidenova administrativa stále nevidí žádné známky toho, že by Putin byl ochoten nebo připraven konflikt deeskalovat – proto je pro americké představitele obtížné být optimistický ohledně současného stavu jednání, uvedl jeden ze zdrojů obeznámených se situací.

Zároveň však tento zdroj také uvedl, že USA netlačí na Ukrajinu, aby přijala nebo odmítla konkrétní ústupky, a neúčastní se vyjednávacího procesu.

CNN se obrátila na Radu národní bezpečnosti USA s žádostí o komentář, ale odpověď zatím neobdržela.

Zdroj: cnn.com