Nový průzkum kanálu Science Channel nám nedává žádné definitivní odpovědi na otázku, co způsobilo výbuch sovětského jaderného reaktoru v Černobylu v roce 1986. (Foto: Wikimedia)

Pohrává si však s myšlenkou některých provokativních podezřelých, jako je americká CIA, a každopádně už jen procházka po areálu reaktoru – který dnes vypadá jako kulisa seriálu The Walking Dead – je netradiční a fascinující cestovatelskou výpravou.

Záhady opuštěného vlaku: Černobyl se vysílá ve čtvrtek ve 21:00 SELČ na Science. Hodinový pořad sleduje Philipa Grossmana, amerického stavebního inženýra a samozvaného posedlíka černobylskou katastrofou, jak se probírá elektrárnou a jejím okolím a hledá stopy k tomu, co se 26. dubna 1986 skutečně stalo.

S jistotou víme, že explodoval jaderný reaktor 4. Na přímé následky zemřelo nejméně 47 lidí, z nichž mnozí byli hasiči, a odhaduje se, že dalších 4 000 lidí zemřelo v následujících letech na rakovinu způsobenou ozářením.

Philip Grossman v opuštěném vlaku v Černobylu. Foto: SCIENCE CHANNEL

Grossman uvádí, že radiace uvolněná při výbuchu byla větší než radiace z bomby svržené na Hirošimu. Sověti rychle evakuovali nedaleké město Pripjať s 50 000 obyvateli a uzavřeli zónu o poloměru 19 mil.

Dodnes je z velké části mrtvou zónou, zjizvenou rezavějícími stroji, troskami budov a celkovými znaky místa, které si příroda vzala zpět.

Úroveň radiace sice postupně klesá, ale zůstává vysoká a přístup do oblasti je přísně omezen. Grossmanovi byl tento přístup umožněn, a to ve zdánlivě pozoruhodné míře, a jednou z menších záhad seriálu je, že nikdy nevysvětlí, jak ho získal.

Ať už je příběh jakýkoli, jeho úkolem je zde najít stopy o tom, co způsobilo havárii, kterou Sověti oficiálně přičítají „lidské chybě“, jakmile se konečně rozhoupali přiznat, že k vážné havárii vůbec došlo.

Určení možné příčiny se však ukáže být pouze prvním krokem. Grossman brzy rozšíří svou misi na interpretaci stop o tom, co se v Černobylu a jeho bezprostředním okolí skutečně dělo.

Elektrárna byla nominálně právě tím: prostředkem k výrobě velkého množství elektrické energie pro každodenní potřeby moderní společnosti.

Grossman si brzy všimne, že elektrárna se nachází v pozoruhodně těsné fyzické blízkosti masivního radarového zařízení. Nominálně sloužilo k detekci přilétajících raket, což byl v době studené války vážný problém, ale nachází také důkazy naznačující, že zařízení mělo útočné schopnosti.

To znamená, že mohlo odpalovat rakety, nejen je vidět.

Uvnitř jaderného zařízení v Černobylu. Foto: SCIENCE CHANNEL

Grossman také navštíví nedaleký výrobní závod, který zdánlivě vyráběl spotřební zboží, jako jsou budíky, ale byl postaven nad uzavřenou sklepní laboratoří s chemikáliemi používanými při výrobě jaderných materiálů.

Grossman pak spojuje tyto body: možné místo pro odpalování raket, místo pro výrobu jaderných materiálů, masivní jaderná elektrárna, která by mohla vyrábět jak civilní energii, tak plutonium vhodné pro zbraně.

Podle něj se tedy ve skutečnosti jedná o tajné zbrojní zařízení připravené k aktivaci v případě, že by se studená válka rozhořela.

To, jak dále naznačuje, by mohlo vysvětlovat rubáš, který Sověti položili kolem všech informací o tom, co se v Černobylu stalo.

Pokud jde o příčinu výbuchu, Grossman říká, že jeho čtení důkazů ukazuje spíše na konstrukční chybu než na lidské selhání – a právě v tom je tento Záhady opuštěného nejdelší skok.

Je možné, naznačuje Grossman, že elektrárnu sabotovala CIA – věděla, že má vojenský potenciál, a proto ji chtěla zneškodnit.

CIA připustila, že se během studené války snažila podkopat sovětskou technologii tím, že do jejích počítačových systémů umisťovala škodlivý software. Mohlo se to stát i zde?

A pokud chcete tajnou konspirační teorii dotáhnout opravdu do krajnosti, mohl Grossman získat zdánlivě nekontrolovaný přístup k tomuto místu, protože dal ruským úřadům najevo, že vyšetřuje potenciální spojení se CIA?

V souladu s ostatními díly série Záhady Černobylu nabývá Černobyl někdy předvídavého, melodramatického tónu, který podtrhuje zlověstná hudba.

Jakmile se však divák přes to přenese a bez ohledu na to, zda uvěří Grossmanovým dedukcím o všem, co se dělo, najde spoustu zajímavých informací a vezme nás na exkurzi, kterou pravděpodobně nikde jinde neuvidíme.

David Hinckley