Astrofyzici vypočítali následky srážky Měsíce s neřízenou raketou. (Foto: Youtube / SpaceX)

Ke katastrofě dojde 4. března 2022 a dojde ke vzniku nového kráteru na družici Země. Vědci však neobjasnili původ vesmírné sondy.

Podle profesora britské Open University Davida Rotheryho míří druhý stupeň rakety Falcon 9 společnosti SpaceX, vypuštěný v roce 2015, na Měsíc. Raketa zůstala ve Vesmíru, jelikož neměla dostatek paliva pro cestu zpět na Zemi.

„Její přesnou dráhu bylo obtížné předpovědět, protože ji ovlivňovala jak měsíční a sluneční gravitace, tak gravitace zemská. Nyní však můžeme říci, že 4. března narazí do Měsíce rychlostí přibližně 2,6 kilometru za sekundu. To způsobí vznik kráteru o průměru asi 19 metrů,“ citoval vědce server Live Science.

Astronom Bill Gray, kterému připisují objevení blížícího se dopadu, raketu Falcon 9 Grax sleduje od jejího začátku mise. Díky softwaru Project Pluto se zaměřuje na objekty, které už neplní svoji funkci, tudíž se o ně nikdo nezajímá.

Sám Gray tvrdí, že je zřejmě jediný, kdo se těmito objekty zabývá. Díky tomuto softwaru zjistil, že raketa druhého stupně nemá po čtvrtém březnu žádnou trasu, což je právě následek toho, že narazí do Měsíce.

„Očekává se, že druhý stupeň rakety, bez ohledu na jeho původ, narazí do odvrácené strany Měsíce 4. března okolo 7:25 a nebude ze Země viditelný,“ uvádí publikace Space.

Kolem místa dopadu pak poletí satelity, které budou fotografovat kráter.

Aktualizace: Astronom Bill Gray se omluvil k chybě a uvedl na pravou míru, že do něj sice v březnu narazí raketa, nikoli však americká, ale čínská, napsal v úterý list The Guardian.