Některé z vakcín covid-19, které jsou v současné době ve vývoji, by mohly zvýšit riziko nákazy virem HIV, varovala v pondělí skupina vědců v lékařském časopise The Lancet, což by mohlo vést k nárůstu infekcí při zavádění vakcín mezi zranitelné skupiny obyvatel po celém světě. (Foto: Flickr)

Vědci varují před „varovným příběhem“ ze snah o vytvoření vakcíny proti HIV před více než deseti lety, kdy slibný kandidát na vakcínu skutečně zvýšil riziko nákazy některých mužů virem.

Vakcína využívala modifikovaný virus – nazývaný adenovirus Ad5 – jako vektor pro přenos části genetického materiálu HIV do těla.

Jak přesně vakcína zvýšila riziko přenosu viru HIV, není známo, ale konference svolaná Národním institutem zdraví nedoporučila další používání viru jako vektoru ve vakcínách proti HIV (Dr. Anthony Fauci byl hlavním autorem dokumentu, který toto stanovisko nastínil).

Ad5 se používá jako vektor v některých vakcínách Covid-19 – časopis Science uvádí čtyři takové kandidáty, kteří v současné době procházejí klinickými zkouškami v různých zemích světa včetně USA, přičemž dvě z nich jsou ve fázi 3 rozsáhlých zkoušek v Rusku a Pákistánu.

Výzkumníci zdůraznili, že před vývojem a zaváděním vakcín využívajících tento vektor je třeba pochopit, jakou roli může Ad5 hrát při zvyšování rizika nákazy virem HIV u zranitelných skupin obyvatelstva, a dodali, že dokumenty o informovaném souhlasu by měly odrážet „rozsáhlou literaturu“ o riziku nákazy virem HIV u vektorů Ad5.

Řada vakcín využívá k přenosu materiálu do lidského těla modifikované viry. Mnohé k tomu využívají modifikovaný adenovirus, virus, který je obvykle neškodný, až na schopnost způsobovat nachlazení.

Některé z hlavních kandidátů na vakcínu covid-19, včetně těch od společností Johnson & Johnson a AstraZeneca, používají jako vektory adenoviry. Neexistují žádné důkazy o tom, že by tyto vektory zvyšovaly riziko infekce HIV.

Autoři uvedli, že zveřejnili informace, protože vakcíny Ad5 pro Covid-19 by mohly být brzy testovány v populacích s vysokým výskytem HIV. Lawrence Corey, jeden z autorů, který nyní spoluvede síť pro prevenci Covid-19 v USA, jež testuje vakcíny z pověření NIH, řekl časopisu Science, že kdyby byl v zemi subsaharské Afriky, kde je vysoký výskyt HIV, „nevím, proč bych si vybral vektor Ad5 (vakcínu), když existuje mnoho jiných alternativních možností“.

Zdroj: forbes.com