„Čínský Si Ťin-pching je největší hrozbou, které dnes otevřená společnost čelí,“ napsal na Twitteru americký miliardář maďarského původu George Soros. (Foto: Twitter)

George Soros, miliardář, podnikatel a zakladatel kontroverzní nadace Open Societies Foundations, prohlásil, že Čína čelí vážné hospodářské krizi, a předpověděl, že pečlivě připravované povýšení prezidenta Si Ťin-pchinga na úroveň Mao Ce-tunga a Deng Siao-pchinga se nemusí nikdy uskutečnit.

Soros se takto vyjádřil v pondělí (31. ledna) při svém vystoupení na akci pořádané thinktankem Hoover institute na téma „Čína v předvečer zimních olympijských her“: Těžké volby pro světové demokracie“.

„Lze doufat, že Si Ťin-pchinga nahradí někdo méně represivní doma a mírumilovnější v zahraničí. Tím by se odstranila největší hrozba, které dnes otevřená společnost čelí, a měla by udělat vše, co je v jejích silách, aby Čínu podpořila v tom, aby se vydala žádoucím směrem.“

Když Soros označil Čínu za nejmocnější autoritářský stát na světě, přirovnal zimní olympijské hry v Pekingu k olympijským hrám v Berlíně v roce 1936, kdy v Německu vládl nacistický režim.

Soros uvedl, že čínská politika nulové karantény má negativní dopad na ekonomickou aktivitu a způsobí vážné potíže „lidem, kteří jsou okamžitě umístěni do karantény, ať jsou kdekoli, a jejich stížnosti nelze umlčet“.

Zdroj: swarajyamag.com