Podnikatel Elon Musk se v neděli vysmál kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi za to, že „konvoj svobody“ řidičů kamionů proti povinnému očkování odmítl jako „okrajovou menšinu“. (Foto: Flickr)

Konvoj se v sobotu sjel do Ottawy na protest, kterého se zúčastnily desítky tisíc lidí. Demonstranti vyzívají Trudeaua k odstoupení a požadují ukončení kanadské povinné vakcinace covid-19. Videa z protestu na internetu ukazovala tisíce lidí pochodujících Ottawou na podporu řidičů kamionů.

„Zdá se, že takzvaná ‚okrajová menšina‘ je ve skutečnosti vláda,“ napsal v neděli na Twitteru Musk v reakci na video z protestu. „Protestovat v kanadské zimě ukazuje skutečné odhodlání!“

V pátek Trudeau konvoj kamionistů, který se měl cestou do kanadského hlavního města rozrůst na délku zhruba 45 kilometrů, odmítl jako „malou, okrajovou menšinu“ protestujících proti vědě.

„Víme, že cesta z této pandemie vede přes to, že se všichni nechají očkovat, a drtivá většina, téměř 90 % Kanaďanů, přesně to udělala,“ řekl Trudeau.

„Ta malá, okrajová menšina lidí, kteří jsou na cestě do Ottawy a kteří zastávají nepřijatelné názory, jež vyjadřují, nereprezentuje názory Kanaďanů, kteří tu byli jeden pro druhého, kteří vědí, že řídit se vědou, zakročit, abychom se navzájem chránili, je nejlepší způsob, jak i nadále zajistit naše svobody, naše práva, naše hodnoty jako země.“

Vydavatel RN Ezra Levant, otevřený Trudeauův kritik, premiérova slova připomněl v sobotním projevu, který Levant pronesl k protestujícím.

„Vidím spoustu kamer, spoustu nezávislých novinářů. Protože když lidé říkají, co uděláme s médii, říkám, vy se stanete médii, to je to, co děláte. … Zpravodajská média se chovají jako strana: mediální strana. Je to dceřiná společnost liberální strany. Takže si ten příběh musíte vyprávět sami. Každý, kdo je tady, každý, kdo je na cestě, musí podat svědectví a dosvědčit, co viděl, protože existují dva různé, konkurenční příběhy.“

„A zdaleka nejde jen o násilí, lidé chtějí, aby už nebyli znásilňováni. Justin Trudeau říká, že jste extrémní, ale je to on, kdo porušil naše občanská práva. Myslí si, že jsme ‚okrajová skupina‘, ale to je zatraceně velká okrajová skupina.“

„Někdo se mě dnes ráno zeptal: ‚O co jde? Co se stane? Proč jsme se všichni sešli v Ottawě? Bude nás [Trudeau] poslouchat? Odstoupí? Požádá ho generální guvernér, aby odstoupil?“.

„Ne, bude se držet u moci, jak jen to půjde,“ prohlásil Levant. „Řeknu vám, o co podle mě jde: Jde o samotný konvoj. Ukázat, že nejste sám. Ukázat, že nejste blázen vy, ale oni.“ „To je pravda.

Zdroj: dailywire.com