Hlavní lékařský poradce prezidenta a jeho manželka měli na konci roku 2020 investováno 10,4 milionu dolarů, jak ukazují nově zveřejněné záznamy. (Foto: Flickr)

Tato částka – včetně 2,3 milionu dolarů v nerealizovaných ziscích – byla uložena v různých podílových fondech.

Fauciho finanční informace za rok 2020 zveřejnil v pátek večer senátor Roger Marshall (R-Kan.), kterého Fauci označil za „blbce“ poté, co se během úterního senátního jednání zajímal o Fauciho finanční informace.

„Doktor Fauci byl zcela neupřímný ohledně toho, že jeho finanční informace jsou přístupné veřejnosti,“ uvedl Marshall v prohlášení.

„Dr. Fauci musí být pohnán k odpovědnosti vůči všem Američanům, kteří se soudí a žádají o tyto informace, ale nemají pravomoc žádat o ně senátní úřad.“

Fauciho dokumentace za rok 2020 – dříve veřejnosti nepřístupná – podrobně popisuje finance nejlépe placeného federálního zaměstnance v zemi, který si v roce 2020 údajně vydělal 434 312 dolarů a po odchodu do důchodu má nárok na roční důchod ve výši 350 000 dolarů.

V kombinaci svěřeneckých a penzijních účtů drží se svou ženou podílové fondy Atlas s velkou kapitalizací, fond dluhopisů investičního stupně společnosti Pimco a fond komunálních dluhopisů osvobozených od daně.

Mezi další podíly patří fond Pax Ellevate Global Women’s Leadership Fund – který investuje do společností s vysokým hodnocením za „podporu žen prostřednictvím genderově rozmanitých správních rad, vedoucích týmů a dalších politik a postupů“ – a fond Matthews Pacific Tiger Fund, který se zaměřuje na východoasijské země, zejména Čínu, ale s výjimkou Japonska.

V podání bylo také zveřejněno 250 000 až 500 000 dolarů na účtu peněžního trhu a 50 000 až 100 000 dolarů na účtu 529 pro výuku.

Fauci také uvedl podíl v hodnotě mezi 1 000 a 15 000 dolary v Jackson Fillmore, trattorii v San Francisku, v obvodu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. „Těstovinová jídla v Jacksonu jsou jednoduchá a přímočará, ale chutnají, jako by byla připravena s láskou,“ napsal recenzent časopisu Infatuation.

Na straně příjmů dostal Fauci od společnosti McGraw-Hill honorář ve výši 100 000 až 1 milion dolarů. A vykázal 8 100 dolarů na honorářích a cestovních náhradách za virtuální vystoupení na třech galavečerech, včetně akce „Ripple of Hope“ Nadace Roberta F. Kennedyho pro lidská práva.

Dostal také 5 198 dolarů od organizace Partnership for Public Service poté, co byl touto neziskovou organizací vyhlášen federálním zaměstnancem roku 2020.

Fauciho finance se tento týden dočkaly nového zkoumání poté, co Fauci prohlásil, že „dezinformovanému“ senátorovi Marshallovi stačilo „požádat“ o jeho zveřejnění za rok 2020, které je podle něj veřejně dostupné.

Fauciho zaměstnavatel, Národní institut pro zdraví, předal dokumenty Marshallovi v pátek v reakci na důrazně formulovaný dopis.

Podle Adama Andrzejewského ze serveru OpenTheBooks.com však Fauciho plat za roky 2021 a 2022 stále nebyl zveřejněn.

Konzervativní nezisková organizace Judicial Watch zažalovala americké ministerstvo zdravotnictví a lidských služeb – mateřskou organizaci NIH – o dokumenty týkající se Fauciho finančních záležitostí v říjnu 2021. Podle soudních dokumentů HHS navrhlo začít s měsíčním zveřejňováním od 1. února.

Thomas Fitton, prezident organizace Judicial Watch, obvinil NIH, že s Fauciho záznamy hraje „hru na schovávanou“.

Jeho finanční informace za rok 2019 zveřejnil NIH v roce 2020 po žádosti novináře podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

NIH však nikdy nevysvětlil redigování ve zveřejnění za rok 2019 – ani proč tento dokument zpracoval podle zákona o svobodném přístupu k informacím, když minulý týden sdělil médiím, včetně The Post, že o Fauciho podání za rok 2020 bude třeba požádat federální Úřad pro vládní etiku jiným postupem.

NIH neodpověděl na žádost o komentář.

Zdroj: nypost.com