Politická bomba z rakouské exekutivy: policisté nyní napsali otevřený dopis ministru vnitra Gerhardu Karnerovi (ÖVP) a vyzvali ho, aby zrušil povinné očkování. (Foto: Flickr)

Kromě toho by měla být zastavena „diskriminace neočkovaných kolegů“.

V dopise ministrovi vnitra je vše: policisté, kteří mají zároveň držet demonstranty proti zákonu o povinném očkování na uzdě, jsou jasně na straně protestního hnutí.

Dopis podepsali policejní duchovní, policista a policistka, kteří prý zastupují celou skupinu více než 600 policistů.

Požadavky v dopise:

„Žádáme Vás, abyste přijal opatření, která zajistí, že v Rakousku nebude zavedeno žádné povinné očkování na pracovišti nebo všeobecné očkování, ani žádná jiná forma nepřímého povinného očkování. Zajistit, aby ze zdravotního hlediska i z důvodu rovného zacházení bylo 3G na pracovišti zcela pozastaveno nebo alespoň převedeno na 1G – konkrétně GETESTET – a zavedeno s využitím interních zdrojů oddělení. A zajistit, aby skončila diskriminace neočkovaných kolegů a hrozby disciplinárních opatření a obvinění vašich zaměstnanců. Kromě toho nám umožníte, abychom se opět soustředili na naše hlavní úkoly v policejní práci. Chceme být obyvatelům k dispozici jako ‚přátelé a pomocníci‘.“

A ještě jednu zajímavou větu si můžeme přečíst v dopise policistů:

„Nechceme ohrožovat obyvatelstvo během převážně pokojných demonstrací, které byly svolány kvůli rostoucí nespokojenosti obyvatelstva s politikou.“

V první reakci ministerstva vnitra se uvádí:

„Lidé, kteří podepsali tento dopis, jsou jasně politicky orientovaní.“ Policisté, kteří vystupují jako skupina „Policisté za základní práva a svobody“, mají proto blízko k FPÖ, uvedl eXXpress.

A ministerstvo zdůrazňuje, že „85 % z 32 000 rakouských policistů již bylo očkováno – to je asi jasný výrok“.

Ministr vnitra se nicméně tímto dopisem dostává pod tlak. V dopise však nebude žádné prohlášení. Bude zajímavé sledovat, jak se policisté zachovají při příští velké demonstraci ve Vídni nebo v některém z krajských měst.

Zdroj: exxpress.at