Rozhovory mezi delegacemi Ruské federace a Spojených států v Ženevě o strategické stabilitě skončily, informuje v pondělí CNN s odvoláním na oficiálního zástupce amerického ministerstva zahraničí. (Foto: Flickr / ilustrační)

Podle těchto údajů trvaly diskuse mezi představiteli obou zemí asi 7,5 hodiny.

Náměstek ministra zahraničí RF Sergej Rjabkov uvedl, že rusko-americké jednání o bezpečnostních zárukách bylo složité, hluboké a konkrétní.

Rjabkov dodal, že Spojené státy seriózně přistoupily k ruským návrhům ohledně bezpečnostních záruk.

Ruský diplomat opakovaně zdůrazňoval, že Severoatlantická aliance by se měla vzdát „dobývání území“ států, které vstoupily do aliance po roce 1997.

Rjabkov, který spolu s náměstkem ministra obrany Alexandrem Fominem vede ruskou delegaci, upozornil, že bez pokroku v tématu nerozšiřování NATO a neumísťování raket v blízkosti Ruské federace bude spolupráce s USA ohledně dalších aspektů záruk nejistá.

Podle slov Rjabkova se téma rozšíření Severoatlantické aliance bezprostředně týká ruské národní bezpečnosti.

„Je to otázka ruské národní bezpečnosti… Situace je tak nebezpečná, že si již nemůžeme dovolit odkládat tuto zásadní otázku,“ řekl ruský diplomat.

Rusko bude spokojené pouze v tom případě, pokud mu budou poskytnuty konkrétní záruky, že se Ukrajina a Gruzie nikdy nestanou součástí NATO.

„Zdůrazňujeme, že je pro nás naprosto nezbytné se ujistit, že se Ukrajina nikdy nestane členem NATO. Chtěli bychom, aby definice přijatá na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008 byla na summitu NATO v Madridu stažena a nahrazena tímto: „Ukrajina a Gruzie se nikdy nestanou členy Severoatlantické aliance,“ řekl Rjabkov novinářům.

Vedoucí ruské delegace Sergej Rjabkov po ukončení jednání se svým americkým protějškem konstatoval, že zatím nezaznamenal připravenost americké strany řešit otázky týkající se bezpečnostních záruk, které jsou pro Moskvu klíčové.

„Hlavní otázky visí ve vzduchu a nevidíme, že by americká strana chápala nezbytnost jejich řešení způsobem, který nám vyhovuje,“ řekl Rjabkov novinářům.

Není výjimkou ani hlavní otázka týkající se expanze Severoatlantické aliance směrem k ruským hranicím.

„Ohledně hlavní otázky týkající se nerozšíření NATO, já bych řekl, že se nepodařilo dosáhnout jakéhokoliv zlepšení,“ sdělil diplomat.

Náměstkyně ministra zahraničí USA Wendy Shermanová prohlásila, že Washington nedovolí nikomu zavřít dveře NATO před žádnou zemí, a podotkla, že americká strana nebude projednávat otázky týkající se třetích zemí bez jejich účasti.

„Podle našeho názoru je třeba konzultovat a udržovat koordinaci s našimi spojenci a partnery v bilaterálních otázkách,“ řekla Shermanová.

Náměstek ruského ministra zahraničních věcí Sergej Rjabkov po schůzce v Ženevě řekl, že nepovažuje situaci v jednání se Spojenými státy o bezpečnosti za beznadějnou.

„Nemyslím si, že je situace beznadějná. Myslím si, že užitečnost provedeného v Ženevě (jednání – pozn. red.) spočívá v tom, že jsme poprvé mohli hovořit o problémech, které dříve neviditelně existovaly. Všichni chápali, že existují, ale tvářili se, že je lépe je nenazývat… Nyní se věci nazývají pravými jmény, a to má ozdravný účinek na naše vztahy se Západem,“ řekl Rjabkov novinářům.

Na jednáních v Ženevě Spojené státy oznámily, že jsou otevřeny vzájemným limitům vojenských cvičení a opatřením transparentnosti s Ruskou federací, řekla novinářům první náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová na brífinku po jednáních mezi Ruskem a Spojenými státy o bezpečnostníсh zárukách.

„Jsme také nakloněni zlepšení otevřenosti a reciprocity ohledně vojenských cvičení, která budou také předmětem jednání mezi NATO a Ruskem,“ řekla Shermanová.

Zdroj: nytimes.com