Babylon byl město, kde vládly některé z nejvlivnějších říší starověkého světa. Dlouhou dobu byl hlavním městem Babylonské říše a byl považován za světové centrum obchodu, umění a vzdělání, píše zpravodajský portál Express. (Foto: Youtube / BBC)

Odhaduje se, že byl dokonce největší a nejstarší město na světě, snad první, jehož populace přesáhla 200 000 osob.

Dnes je to především místo archeologických vykopávek, a v jeho hranicích se nachází několik vesnic a žije jen několik tisíc obyvatel.

Zde byla ve starověku postavena Babylonská věž, jedna z největších záhad starověkého světa, která byla poprvé zmíněna v Bibli.

V roce 1894 americký archeolog Edgar Banks objevil kamenné zařízení a prodal ho sběrateli starožitností Georgi Plimptonovi.

Plimpton ho pak předal Kolumbijské univerzitě ve třicátých letech minulého století a dnes je deska známa jako Plimpton 322.

V té době vědci nechápali, jak důležitá je tato deska a v roce 1945 si uvědomili, že obsahuje pythagorejskou trojici.

Ale pak byl kamenný artefakt zapomenut a letos, když byl doktoru Danielu Mansfieldovi z Univerzity Nového Jižního Walesu v Austrálii umožněn přístup k desce, se mu podařilo odhalit skutečný potenciál tohoto úžasného zařízení.

Ve videu na YouTube kanálu BBC reel pod názvem Důkaz toho, že staří Babyloňané byli mnohem vyspělejší, než jsme si mysleli, věnovaném výzkumu kamenného artefaktu, Mansfiel ho popsal jako nejzajímavější, nejsložitější matematický dokument starověkého světa.

Je důkazem, že civilizace v minulosti rozuměla matematice mnohem lépe, než jsme si mysleli. Podle vědce mimo jiné ukazuje, že obyvatelé Mezopotámie chápali pythagorejskou trojku na úrovni komplikovanosti, kterou jsme nikdy nečekali.

Dr. Mansfield se domnívá, že existuje hodně desek, které čekají, aby je někdo přečetl a odhalil další tajemství starověkého světa.

Dříve Izraelští archeologové našli na dně Středozemního moře dvě lodě s poklady.

Zdroj: