Předseda hnutí STAN a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan chce, aby uniformovaní policisté a hasiči měli nařízeno očkování. Uvedl to v rozhovoru pro Novinky.cz. (Foto: Flickr)

Zmínil také, že v otázce personálního složení vlády nehodlá prezidentovi Miloši Zemanovi ustupovat.

Rakušan se v úterý setkal s policejním prezidentem Janem Švejdarem. Kandidát na ministra vnitra mu během rozhovoru s novináři vytknul jeho dřívější varování před povinným očkováním policistů.

Podle Švejdara by totiž mohlo odejít až deset tisíc policistů, kteří nemají dokončené očkování.

„Myslím si, že vstup do veřejného prostoru v tomto případě nebyl úplně nejšťastnější. Navíc to číslo se podle mých informací pohybuje někde nad sedmi tisíci. Že by deset tisíc policistů opustilo služební poměr, podle mě neodpovídá realitě,“ řekl Rakušan v rozhovoru pro Novinky.cz.

O otázce povinného očkování bezpečnostních sborů Vít Rakušan chce, aby strany koalice zaujaly jednotný přístup „ke všem lidem v uniformě, kteří jsou v aktivním výkonu služby“.

„Primárně jsme vždycky radši, když je tam nějaký rozumný přístup bez příkazu. Zároveň si myslím, že uniformovaní policisté by naočkovaní být měli,“ prohlásil Rakušan s tím, že naočkovaní by měli být i hasiči.

Dříve členové nastupující koalice povinné očkování odmítali.

„Nikdy bych nechtěl, abychom se dopracovali k povinnému očkování. V žádné oblasti, v žádné profesi,“ říkal v listopadu poslanec ODS Jan Skopeček.

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale uváděl, že pokud budou chtít povinné očkování profesní organizace, například lékaři, stát jim má vyhovět.

Později v prosinci uvedl, že je bezesporu nutné, aby se proti covidu naočkovali všichni příslušníci složek integrovaného záchranného systému, tedy pracovníci Zdravotnické záchranné služby, hasiči a policisté.