Nové přistání člověka na Měsíci bude možné nejdříve v roce 2025, první pilotovaný let v rámci programu Artemis na oběžnou dráhu kolem Měsíce se uskuteční nejdříve v květnu roku 2024, oznámil na briefingu šéf NASA Bill Nelson, zároveň tím poprvé obnovil harmonogram programu návratu Američanů na Měsíc, který oznámila předchozí administrativa. (Foto: NASA)

„První pilotovaný let mise Artemis 2 se bude konat nejdříve v květnu roku 2024… první přistání (na Měsíci) se uskuteční nejdříve v roce 2025,“ řekl ředitel NASA.

Vysvětlil, že průtahy jsou spojeny mj. s pokusy komerční společnosti Blue Origin vystoupit proti udělení NASA kontraktu v hodnotě 2,9 miliard dolarů na vývoj přistávacího modulu pro lety na Měsíc společnosti SpaceX.

„Ztratili jsme skoro půl roku,“ přiznal Nelson.

Na dobu projednání žaloby Blue Origin byly všechny práce podle kontraktu pozastaveny. Minulý týden odmítl soud projednávat žalobu společnosti proti NASA a tím jednání formálně ukončil.

Administrativa Donalda Trumpa prohlásila ambiciózní plán návratu Američanů na Měsíc v roce 2024.

Program Artemis předpokládá nejdříve bezpilotní a pilotovaný let k Měsíci, založení měsíční orbitální stanice, a poté i přistání člověka na povrchu Měsíce.

S příchodem nového vedení NASA za Bidenovy vlády byl cíl návratu na Měsíc zachován, termíny se ale až do dneška podstatně nezměnily.