Američtí spojenci v Evropě a Tichomoří ovlivňují Bílý dům s cílem zabránit USA v přechodu na zásadu nepoužít jaderné zbraně jako první, což by údajně mohlo „dodat odvahu“ Rusku, uvedly noviny Financial Times s odkazem na zdroje. (Foto: Flickr / ilustrační)

Noviny uvádějí, že americká jaderná politika zůstávala od studené války „záměrně vágní“. Teoreticky mohou Spojené státy zahájit preventivní jaderný úder, a proto se jejich spojenci cítí chráněni pod jejich „jaderným deštníkem“.

Publikace připomíná, že nyní administrativa amerického prezidenta Joea Bidena analyzuje americkou politiku ohledně použití jaderných zbraní. Očekává se, že přehled bude dokončen do konce roku.

Spojené státy podle zdrojů obeznámených s problematikou rozeslaly spojencům dotazník, aby zjistily jejich názor na změny v americké jaderné politice. Většina z nich jakékoliv změny v této oblasti hodnotila negativně.

Podle deníku patří k odpůrcům revize takové politiky Velká Británie, Francie, Německo, Japonsko a Austrálie.

Mnozí se obávají, že Biden zvažuje možnost přechodu na princip „jediného cíle“, podle něhož budou Spojené státy moci použít jaderné zbraně pouze za určitých okolností.

Podle názoru řady osobností tento princip nezvýší stabilitu, ale pouze „dodá odvahu“ Moskvě a Pekingu.

„Bude to obrovský dar pro Čínu a Rusko,“ citují noviny slova evropského úředníka.

Zdroj: ft.com