Za současnou aktivní spolupráci mezi Ukrajinou a NATO, které se Rusko celé roky obávalo, může samotný Kreml, uvedl Oleksij Arestovič na TV kanálu Dom v pořadu „Pohled z Bankové“. (Foto: Flickr)

Zároveň poznamenal, že ačkoli neexistuje žádný formální vstup Ukrajiny do NATO, Severoatlantická aliance je přítomna na území Ukrajiny.

„Vojáci NATO jsou na území Ukrajiny v rámci výcvikových misí. Vedeme společná cvičení. Jen na letošní rok je jich plánováno 25. A NATO je na území Ukrajiny dlouhodobě přítomno,“ řekl Oleksij Arestovič, poradce šéfa kanceláře prezidenta Zelenského a mluvčí kyjevské delegace TCG  (Trojstranná kontaktní skupina).

„Uvnitř Ukrajiny probíhala dlouhá diskuse – máme vstoupit do NATO nebo ne, s přihlédnutím k faktu, že do roku 2014 neexistovala žádná vojenská hrozba. Kreml svými kroky tuto diskusi urychlil a umožnil tak samotný přístup NATO k hranicím Ruska, kterého se tak bojí. Nyní je na Ukrajině spousta „zlých z NATO“,“ řekl mluvčí ukrajinské delegace v TCG.

„Kreml ale stále nechápe to nejdůležitější. Jakmile Ukrajina vstoupí do NATO, každý ukrajinský voják se stane vojákem NATO. A to bude úplně jiný příběh,“ dodal.

Pro Ruskou federaci je proto nejlepším východiskem souhlasit s mírovým řešením situace, stáhnout své jednotky z Donbasu a Krymu a zaplatit Ukrajině reparace za dobu okupace.

„A to bude základ pro obnovení normálních vztahů. A možná bude možné vážně diskutovat o problémech ohrožení její bezpečnosti, které Ruská federace vidí v možném vstupu Ukrajiny do NATO. Pak můžeme mluvit spolu jako normální země. Nyní nemůžeme mluvit jako normální země, protože jsme vojenští protivníci. A bylo to Rusko, které způsobilo takovou situaci,“ zdůraznil Arestovič.

Pokud jde o vyjádřené obavy ruského prezidenta Vladimira Putina, že na Ukrajině budou vybudovány základny NATO pod rouškou výcvikových středisek a rakety budou odeslány do Moskvy, Arestovič odpověděl:

„Putin hru dohraje tak daleko až ukrajinské rakety budou v blízké dohledné době namířeny na Moskvu z jednoho prostého důvodu, že pracujeme na raketovém programu. A naše rakety operačně-taktické úrovně budou schopny zasáhnout Moskvu. To je paritní odpověď na akce Ruska. Kdyby k této agresi nedošlo, ukrajinské rakety by nikdy nebyly namířeny na žádnou Moskvu.“

Zdroj: pz.cz