Pandemie nového koronaviru skončí do roka, uvedl v rozhovoru pro švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung Stéphane Bancel, ředitel amerického výrobce vakcín Moderna. (Foto: Flickr)

Do poloviny příštího roku bude vyrobeno dostatečné množství vakcín, aby bylo možné proti koviru očkovat všechny lidi na světě, uvedl Bancel pro švýcarské noviny.

Podle šéfa společnosti Moderna by se očkování mohlo brzy rozšířit i na děti od pěti let a poté až od šesti měsíců.

„Ti, kteří se nenechají očkovat, budou imunizováni přirozenou cestou, protože varianta delta je velmi nakažlivá. Celá věc se bude podobat chřipce: můžete se nechat očkovat a zimu přečkat v pohodě, nebo se nenechat očkovat a riskovat, že onemocníte nebo dokonce skončíte v nemocnici,“ citovala agentura ANSA z rozhovoru pro NZZ.

Na otázku, zda to znamená možný návrat společnosti k normálu v druhé polovině příštího roku, Bancel odpověděl: „Předpokládám, že za rok.“

Bancel očekává, že vlády schválí posilovací dávky vakcíny, zejména pro rizikové pacienty. Očekává se, že třetí dávka vakcíny Moderna bude o polovinu nižší než původní dávka, což naznačuje, že vakcína bude dostupná pro více lidí. Složení letošní posilovací dávky Moderny zůstane stejné jako u prvních dvou dávek, protože společnost údajně neměla dostatek času na jeho změnu.

„V současné době klinicky testujeme varianty optimalizované pro delta, které budou základem posilovacího očkování v roce 2022. Nyní také testujeme (variantu) delta plus beta – podle vědců pravděpodobnou budoucí mutaci,“ uvedl Bancel v rozhovoru pro Neue Zürcher Zeitung.

Zdroj: nzz.ch