Ve čtvrtek 2. září nabídlo Řecko neočkovaným zdravotníkům druhou šanci nechat se očkovat proti Covid-19. Umožnila návrat do práce těm, kteří již byli suspendováni. (Foto: Flickr)

V Řecku bylo propuštěno z práce asi 6 000 zdravotníků, protože se odmítli nechat očkovat.

V některých řeckých městech se konají demonstrace proti vládnímu nařízení o povinném očkování zdravotníků, které vstoupilo v platnost ve středu 1. září.

Stávku vyhlásila také federace zdravotníků. Stovky zdravotníků si ve čtvrtek vzaly pětihodinovou přestávku v práci a vyšly do ulic Atén a dalších řeckých měst, aby protestovaly proti novým pravidlům.

Zástupce odborového svazu zaměstnanců nemocnic POEDIN uvedl, že by mohlo být propuštěno celkem 10 tisíc neočkovaných zaměstnanců, což by narušilo provoz řeckých nemocnic z důvodu nedostatku personálu.

„Během pandemie jsme tvrdě pracovali a tohoto jsme dosáhli,“ řekla Anna Haritouová, porodní asistentka, která pracovala v aténské nemocnici až do středečního propuštění, a ironicky protestovala.

Řecká vláda ve čtvrtek uvedla, že legislativa bude změněna tak, aby se propuštění zaměstnanci mohli okamžitě vrátit do práce, pokud v nejbližších dnech dostanou první dávku vakcíny.

„Povinné očkování pro pracovníky NHS (National Health System) bylo uzákoněno s cílem přispět k ochraně veřejného zdraví,“ uvedl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Thanos Plevris. „Protože nemáme v úmyslu trestat (lidi), předložíme pozměňovací návrh.“

Přibližně 53 % řecké populace je plně očkováno a úřady doufají, že se tento počet do podzimu zvýší na 70 %.

Zdroj: reuters.com