Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že mu je líto, že neměla většina lidí při zahajovacím promítání karlovarského filmového festivalu ve Velkém sále hotelu Thermal respirátor. (Foto: Youtube)

Organizátoři festivalu se omluvili za úvodní ceremoniál s tím, že od soboty jsou opatření důsledně kontrolována.

Festival v Karlových Varech je sice v plném proudu, avšak jeho zahajovací ceremoniál provázely jisté nepříjemnosti.

Média a také epidemiolog Rastislav Maďar totiž upozornil na absenci ochrany dýchacích cest u hostů úvodního ceremoniálu. Ministr zdravotnictví uvedl, že opravdu nemělo hodně lidí ochranu dýchacích cest.

Uvedl však, že na jednu stranu je to ale na odpovědnosti každého, jak k tomu přistoupí.

„Možná u té první zahajovací projekce to nebylo úplně ideální, ale pak jsem se účastnil standardních filmových projekcí, byl jsem asi na dvou nebo na třech filmech, a musím říci, že prakticky všichni měli nasazený respirátor v průběhu představení,“ vysvětlil.

K situaci se vyjádřili i organizátoři samotného festivalu. Uvedli, že hosty a návštěvníky před zahajovacím večerem a i během něj upozorňovali na podmínku používání respirátorů nebo nanoroušek hostesky a tištěné informace. Také v předsálí byly prostředky na ochranu dýchacích cest k dispozici.

„Vzniklá situace nás mrzí, protože jsme ve spolupráci s odborníky a Krajskou hygienickou stanicí Karlovy Vary připravili rozsáhlý systém bezpečnostních opatření a jeho součástí byla i informační kampaň týkající se podmínek návštěvy festivalových představení,“ uvedli.

Podle slov ministra zdravotnictví je organizace velmi dobrá. Ocenil pravidlo nošení pásek, které dokládají bezinfekčnost.

Návštěvníci totiž museli doložit potvrzení o negativním testu, prodělání nemoci nebo potvrzení o ukončeném očkování.