Uživatelé sociálních médií se domnívají, že mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador by mohl čelit vážným následkům poté, co odmítl nakoupit vakcíny Covid-19 pro děti a slíbil, že Mexiko nepodlehne tlaku farmaceutických firem. (Foto: Shutterstock)

Ve svých výrocích ze začátku tohoto týdne mexický vůdce uvedl, že jeho vláda stále čeká, až vědecká komunita prokáže přínos očkování nezletilých.

Obrador prohlásil, že dokud nebudou předloženy přesvědčivé důkazy, Mexiko odmítne nakupovat očkovací látky pro děti, a dodal, že farmaceutické firmy se zřejmě soustředí spíše na dosahování zisků než na zajištění lékařské nezbytnosti, protože jejich tržby z vakcín Covid-19 jsou rekordní.

Mexiko si nenechá vzít jako rukojmí farmaceutické společnosti, které chtějí pouze obchodovat a strašit děti představou, že je nutné očkovat proti Covidu-19.

Podobně kriticky se vyjádřil k plánům farmaceutických společností zavést třetí nebo dokonce čtvrtou dávku posilovacího očkování a vyslovil názor, že tato očkování by mohla být „zbytečná“.

Náměstek ministra zdravotnictví Hugo Lopez-Gatell ve svém projevu na stejné téma prohlásil, že „neexistují žádné vědecké důkazy“, které by ukazovaly, že očkování je pro nezletilé „nezbytné“, vzhledem k vysoké míře proočkovanosti dospělé populace, uvedl druhý nejstarší mexický deník Excelsior.

Mexiko schválilo pro nouzové použití řadu vakcín Covid, včetně očkovacích látek vyvinutých společnostmi Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson a Sinovac, jakož i ruskou vakcínou Sputnik V.

Ministerstvo zdravotnictví země nedávno odhalilo, že minimálně 48 % Mexičanů obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny.

Obradorovy provokativní výroky, které mezinárodní média z velké části ignorovala, se staly virálními poté, co bylo video s anglickými titulky jeho projevu sdíleno na sociálních sítích.

Zdroj: rt.com