Autorka Harryho Pottera se před rokem dostala do křížku s komunitou LGBT+ a od té doby jí chodí výhrůžky. Chtějí ji zabít, spáchat na ni bombový útok nebo znásilnit. (Foto: Flickr)

J. K. Rowlingová se jim ale postavila s odvahou a ironií. Rowlingová tvrdí, že jí „stovky“ transgenderových aktivistů vyhrožují za její prohlášení o tom, že ženám může hrozit nebezpečí na veřejných toaletách od mužů, kteří se identifikují jako ženy.

Autorka knižních bestsellerů na svém Twitteru zveřejnila jednu takovou zprávu, jejíž autor jí přeje „velmi pěknou trubkovou bombu v poštovní schránce“.

„Abych byla fér, když nemůžete nechat ženu vyhodit z práce, zatknout, připravit o jejího vydavatele a když snahy zrušit její knihy pouze vedou k jejich většímu prodeji, tak zbývá už pouze jedna cesta,“ odpověděla Rowlingová autorovi s ledovým klidem.

„Ale nyní stovky trans aktivistů mi vyhrožují znásilněním, vraždou a bombovými útoky, až jsem si uvědomila, že toto hnutí nepředstavuje žádnou hrozbu pro ženy,“ ironizovala britská autorka.

Řada lidí ji ale na Twitteru pokračuje obviňovat z toho, že šíří nenávist. Nelíbí se jim například, že spojila osoby vyhrožující smrtí s „trans aktivisty“. To podle některých odhaluje pravou tvář dětské spisovatelky. Další tvrdí, že svou rétorikou poškozuje už i tak marginalizované lidi.

„Možná (vyslechněte mě) pokud používáte masivní platformu, abyste publikovala svou škodlivou rétoriku o marginalizovaných lidech, některé z těchto lidí velmi zneklidníte,“ domnívá se další uživatel. „Není to zvláštní? Možná je to vlastně očekávatelné?“ klade si řečnické otázky.

„Zaútočila jste na lidi, které jste podporovala. Oni podporovali vaše knihy. Kousla jste je. Jsou naštvaní!“ vzkázala uživatelka.

Konflikt s LGBT+ komunitou trvá už od loňského roku, kdy ironicky reagovala na článek na portálu Devex o těžkostech, kterým musí čelit „lidé, kteří menstruují“ během pandemie covidu-19.

Rowlingová na Twitteru sarkasticky poznamenala, že někteří zapomněli, že lidem, „kteří menstruují“, se říká ženy. Aktivisté ji nato obvinili z transfobie, neboť menstruovat mohou například i transgender muži.

Zdroj: snews.com