SARS-CoV-2 má genetickou stopu, kterou přirozený koronavirus nemá, uvádí se v článku doktora Stephena Quaye a profesora fyziky Kalifornské univerzity v Berkeley Richarda Muellera, který byl uveřejněn v novinách The Wall Street Journal. (Foto: Wikimedia)

Odborníci objevili v novém koronaviru sekvenci genomu v kombinaci CGG-CGG. Vědci ji často používají ke zvýšení infekčnosti a smrtelnosti virů: je to určitý signál, že vsuvka byla vyrobena v laboratoři.

CGG-CGG je v přírodě extrémně vzácný. Podle Quaye a Muellera nemají přirozené koronaviry SARS nebo MERS tuto sekvenci. Podle jejich slov ji v tomto případě nový koronavirus prostě nemohl sám získat.

„Ve skutečnosti v celé třídě koronavirů, do níž patří i CoV-2, nikdy neexistovala kombinace CGG-CGG, která by vznikla přirozenou cestou. To znamená, že v tomto případě nefunguje obvyklý způsob, jakým viry získávají nové dovednosti,“ domnívají se vědci.

Stoupenci zoonotického původu (že patogen přešel na člověka ze zvířete) by tedy měli vysvětlit, proč si SARS-CoV-2 během mutace a rekombinace vybral nejméně preferovanou sekvenci – dvojitou CGG, uvádí se v článku.

„Proč virus zopakoval kombinaci, kterou by vytvořili vědci v laboratoři? Ano, mohlo se to stát náhodou. Ale věříte tomu?“ ptají se Quay a Mueller.

Jako další důkaz umělého původu koronaviru američtí vědci uvedli výrazný rozdíl v jeho genetické rozmanitosti ve srovnání s viry, které způsobují syndromy SARS a MERS. Poslední dva uvedené byly přírodního původu. Jak se šířily mezi lidmi, rychle se vyvinuly do nejinfekčnějších forem.

SARS-CoV-2 se choval odlišně: objevil se u lidí již adaptovaný, v extrémně agresivní verzi. Několik měsíců neměl žádné podstatné mutace. První taková změna byla objevena v Anglii.

Případ je podle Quaye a Muellera bezprecedentní, neboť ukazuje, že nový koronavirus prošel dlouhým obdobím adaptace, dříve, než se rozšířil mezi obyvatelstvem. Existuje jediný způsob, jak virus vyrobit tímto způsobem – simulovat jeho přirozený vývoj a pěstovat jej na lidských buňkách, aby se dosáhlo maximální účinnosti. To je to, co dělají laboratoře studující mutace virů se získáváním funkcí, dodali autoři.

„Přítomnost sekvence CGG v CoV-2 je přesvědčivým důkazem sestřihu genů. <…> Vědecké důkazy ukazují, že koronavirus byl vyvinut v laboratoři,“ docházejí k závěru vědci.

Britský profesor Angus Dalglish a norský virolog Birger Sorensen již dříve tvrdili, že čínští specialisté úmyslně vyvinuli SARS-CoV-2 a poté se pokusili „zamést stopy“. Podle nich chtěli vědci z Wu-chanu učinit přirozeně se vyskytující virus infekčnějším, aby se rychle množil v lidských buňkách. Za tímto účelem byl do koronaviru přidán nový „hrot“. Charakteristickým znakem této manipulace je řada čtyř aminokyselin, které Dalglish a Sorensen našli v hrotu SARS-CoV-2. Podle britských a norských vědců je taková sekvence u přírodních virů velmi nepravděpodobná.

Zdroj: snews.com