Kontroverzní rozhodnutí chicagské političky Lori Lightfootové vyvolalo bouřlivé diskuze nejen ve Spojených státech. (Foto: Twitter)

Starostka Chicaga předem oznámila, že ke svému druhému výročí ve funkci neposkytne rozhovory novinářům bílé pleti.

Afroameričanka a členka Demokratické strany Lori Lightfootová, která zastává funkci starostky Chicaga od roku 2019, se rozhodla bojovat za inkluzi a diverzitu v oblasti médií, a to docela demonstrativním způsobem.

Již 19. května americká politička oznámila, že během své komunikace s představiteli místních médií, která byla naplánována na druhé výročí jejího působení ve funkci, nebude poskytovat rozhovory bělochům.

Svůj postup Lightfootová odůvodnila tím, že v současné době novinářský pool chicagské radnice tvoří převážně zaměstnanci bílé pleti.

„Já jsem kandidovala s tím, abych ukončila status quo, což se předtím nepodařilo mnoha lidem. Týká se to nejen samotné radnice. Je to ostuda, že v roce 2021 je novinářský pool chicagské radnice v naprosté většině bílý, a to ve městě, kde se více než polovina obyvatelstva identifikuje jako černoši, Američané hispánského, latinskoamerického a asijského původu nebo Indiáni,” napsala politička z Illinoisu.

Dále starostka Chicaga poznamenala, že diverzita a inkluze musí být prosazovány napříč společností, a to včetně mediální sféry. Podle jejích slov chce Lori Lightfootová svým rozhodnutím zdůraznit nutnost změn v této oblasti.

Je nutno poznamenat, že zdaleka ne všichni podpořili kontroverzní tah demokratické političky. Někteří novináři dokonce odmítli svou účast v rozhovoru s chicagskou starostkou poté, co Lightfootová dala jasně najevo, že nezruší své podmínky.

„Já jsem novinář latinskoamerického původu, pracující v Chicago Tribune, a moje žádost o rozhovor byla dnes schválena. Nicméně jsem požádal představitele radnice, aby byly zrušeny stanovené podmínky pro ostatní novináře, a když jsme dostali zápornou odpověď, tak jsme svou účast zdvořile odmítli. Politici si nemohou vybírat ty, kdo bude o nich psát,” napsal na svém Twitteru americký novinář Gregory Pratt.

Zdroj: snews.com