Turecko může vyslat své vojáky do východního Jeruzaléma jako součást kontingentu mezinárodních mírových sil, ale příslušná žádost dosud nebyla parlamentu doručena, řekl RIA Novosti místopředseda komise tureckého parlamentu pro mezinárodní záležitosti Achmet Berat Čonkar. (Foto: Flickr)

Turecký prezident Tayyip Erdogan předtím v pátek prohlásil, že Turecko začíná podporovat Palestince v Jeruzalémě se stejným odhodláním, jako podporovalo Ázerbájdžán v Náhorním Karabachu.

„Pokud bude přijato rozhodnutí o vyslání naší armády do východního Jeruzaléma v rámci mezinárodních mírových sil, bude vláda muset, stejně jako dříve, získat souhlas parlamentu. Do této chvíle parlament neobdržel žádost o povolení k vyslání vojska do východního Jeruzaléma. Vláda možná nyní provádí tuto práci. Zatím však není známo, zda nám bude taková žádost zaslána,“ řekl poslanec.

Uvedl, že turecká vláda o tomto tématu jedná s dalšími státy a Organizací islámské spolupráce: „Předpokládám, že toto téma je stále v procesu konzultací, protože se netýká pouze Turecka. Je zde třeba vypracovat jednotný mezinárodní přístup. Podle mého názoru jsou mírové síly potřeba. Myslím, že pokud parlament obdrží takovou žádost, bude schválena,“ prohlásil Čonkar.

Podle jeho slov „Východní Jeruzalém a mešita al-Aksá jsou důležité“, tato perspektiva také odpovídá konceptu řešení izraelsko-palestinského konfliktu dvěma státy.

Situace na hranici mezi Izraelem a palestinským pásmem Gazy se vyhrotila 10. května večer. Raketové útoky na izraelské osady probíhají téměř nepřetržitě; podle nejnovějších údajů bylo zabito šest civilistů a jeden izraelský voják. Od začátku eskalace bylo z pásma Gazy vystřeleno na izraelské území asi 1750 raket, z nichž přibližně 300 explodovalo v palestinské enklávě, informovala izraelská armáda 13. května večer. Izrael reagoval útoky na pásmo Gazy, zasažením cílů palestinských skupin Hamás a Islámský džihád a zabitím několika militantů, včetně vysoce postavených polních velitelů. Podle údajů palestinského ministerstva zdravotnictví bylo zabito více než 130 Palestinců a 900 lidí bylo zraněno.

Zdroj: snews.com