Německé úřady se rozhodly, že se nebudou řídit doporučením používat vakcínu proti koronaviru od společnosti AstraZeneca pouze u osob starších 60 let. (Foto: Flickr)

Nyní bude mít rozhodnutí na svědomí lékař a klient po konzultaci, uvedl šéf tamního ministerstva zdravotnictví Jens Spahn.

Dříve němečtí odborníci doporučili používat vakcínu AstraZeneca pro osoby starší 60 let.

Doporučení bylo učiněno po případech trombózy po očkování tímto přípravkem, které nejvíce postihovaly ženy do 50 let.

„Rozhodli jsme se zcela zrušit princip použití vakcíny AstraZeneca podle prioritních skupin. To znamená, že při očkování v soukromých ordinacích lékař rozhodne, kdo a kdy bude očkován, podle jeho uvážení. Spolu s očkováným rozhodne o tom, která vakcína je pro něj vhodná. Po vysvětlení lékaře a individuálním rozhodnutí je možné provést očkování.“

Jens Spahn, německý ministr zdravotnictví

Poznamenal, že by to mohlo umožnit rychlejší a flexibilnější očkování v soukromých lékařských ordinacích. Dříve existovalo doporučení používat přípravek AstraZeneca pouze pro osoby starší 60 let, takové doporučení poskytli němečtí odborníci po případech trombózy, které se nejčastěji objevovaly u žen mladších 50 let.

Kromě toho se německé orgány rozhodly zkrátit pauzu mezi očkováním na čtyři až šest týdnů, dříve se doporučovalo udělat co nejdelší pauzu mezi očkováním. Toto pravidlo bylo zavedeno tak, aby bylo možné očkovat co nejvíce lidí.

Zdroj: irishtimes.com