Ponorka ruského Černomořského loďstva Rostov na Donu, která zmizela z radarů NATO ve Středozemním moři, udržuje spojení a vysílá informace. V rozhovoru pro Sputnik to uvedl dobře informovaný zdroj. (Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation)

Řada zahraničních médií včera oznámila, že skupina lodí aliance zahájila pátrání po ruské dieselelektrické ponorce B-237 Rostov na Donu projektu Varšavjanka.

„Protiponorkové síly NATO se už týden pokoušejí najít ve Středozemním moři ponorku Rostov na Donu. Pokusy byly zatím neúspěšné. Ruské velení mezitím udržuje spojení s ponorkou,“ řekl spolubesedník agentury.

Podle jeho slov sice Severoatlantická aliance disponuje velkými možnostmi ve Středozemním moři, nicméně úroveň tichosti ruské ponorky předčí veškerá očekávání.

„Nasadili velké síly pro hledání ruské ponorky, ale bezvýsledně. To znamená, že v podmínkách bojových akcí budou na mušce, a to je štve,“ podotkl zdroj.

Velitel Černomořského loďstva viceadmirál Igor Osipov již dříve oznámil, že všech šest ponorek loďstva je dnes v moři v bojové pohotovosti.

„Ať ji hledají“

Jak prohlásil bývalý náčelník hlavního štábu ruského vojenského námořnictva admirál Viktor Kravčenko, ruské ponorky projektu 636.6 Varšavjanka jsou považovány za jedny z nejméně hlučných ve světě.

„Tak ať ji hledají. Prostě dokazuje svou nehlučnost“, řekl Kravčenko. Dodal, že informace o poloze a úkolech ponorek byla vždy tajná.

Portál New Israel včera oznámil, že před několika dny zmizela ruská ponorka z obrazovek řídících a kontrolních systémů lodí NATO. Vyvolalo to znepokojení amerického vojenského námořnictva, a to „zejména v souvislosti s tím, že je ruská ponorka schopna sbírat důvěrné informace“. Poté Američané nasadili síly svých spojenců v alianci pro její hledání. 

Zdroj: snews.com