Dánsko, Norsko a několik dalších zemí již dříve pozastavily používání této vakcíny od britsko-švédské společnosti. Stalo se tak poté, co se objevily informace o tvorbě krevních sraženin u očkovaných osob. (Foto: Flickr)

Nyní se takový případ stal hned třem norským lékařům. V sobotu 13. března norské noviny Aftenposten informovaly o tom, že po očkování proti koronaviru přípravkem od britsko-švédské společnosti AstraZeneca byli v zemi hospitalizováni tři lékaři s krevními sraženinami.

„Dnes, 13. března, jsme obdrželi tři zprávy o závažných případech krevních sraženin u tří mladých lidí, kteří dostali vakcínu AstraZeneca. V současné chvíli jsou léčeni v nemocnici,“ potvrdil tuto informaci Norský zdravotnický institut.

Již dříve přitom Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila zemím, aby pokračovaly v očkování populace proti koronaviru právě vakcínou farmaceutické společností AstraZeneca.

Ve své tiskové zprávě uvádí, že všechny podezřelé případy jsou v současné době vyšetřovány, ale že nic nenasvědčuje tomu, že by očkování vedlo k těmto komplikacím, které nejsou uvedeny jako vedlejší účinky.

I tak ale Dánsko, Norsko a několik dalších zemí pozastavily používání této vakcíny.

Zdroj: aftenposten.no