Všichni známe ty záplavy oblíbených zpráv o původu Covid-19. Zatímco jiné zprávy podobného charakteru bývají obvykle označovány za fake news, konspirační teorie, divoké spekulace aj., s nimiž se seriózní žurnalista nesmí zahazovat, jakmile jde o Covid-19, nebo jak se mu s oblibou v takovýchto zdrojích říká – čínský koronavirus, je situace úplně jiná. (Foto: Wikimedia)

Ctihodné tiskoviny a další zpravodajské kanály jsou plné obrázků lidí na wuhanském tržišti pochutnávajících si na netopýrech. Snímky hlavní čínské výzkumnice na poli koronavirů se objevují doplněné obrázky netopýrů nejspíš převzatých z nějakého hororu o upírech a v textech je pak označována za netopýří ženu. Texty těchto zpráv od seriózních médií mají často obsahy podobné chytře vymyšleným sci-fi hororům, dobře vykalkulovaným, aby čtenářům podráždily nervy.

Wuhanská laboratoř obviňovaná, že z ní virus utekl, pracovala na společném výzkumném projektu s jinými pracovišti v Severní Americe a dostávala proto částečné financování ze Spojených států, což tehdejší Trumpova administrativa okamžitě zastavila, protože jí na základě těchto fám připadalo, že to přeci musí být vina uvedené laboratoře.

Veřejně se diskutuje o všemožných spekulacích, ať už divokých, nebo kolikrát i vědecky promyšlených, které však i tak jsou nanejvýš odborně vymyšlenými hypotézami, které nejenže nikdo neprokázal, ale ani nenavrhl metodiku, jak by se prokazovat měly. Vzhledem k tomu, s čím jsme se za ten více než rok, kdy ta epidemie řádí, setkali kolikrát z úst věhlasných odborníků, aby se to později ukázalo být úplně jinak, je na místě opatrnost a přístup, že zatím nejenže se toho o vývoji dotyčného viru ví dost málo, ale také, že např. různé odhady s šířením atp., nejsou zatím moc propracované a nikdo si nemůže být jist, jak to opravdu je.

Proto by měla určitou nadějí, že se na něco spolehlivějšího může přijít, naplňovat mise vědců ze Světové zdravotnické organizace, kteří odcestovali do Číny a ve Wuhanu spolu s Čínskými odborníky se pokouší přijít věci na kloub. Jenže tuto naději zřejmě mnoho médií, i z řad těch, co pózují jako seriózní, vidí spíše jako příležitost vytlouct o tom bulvární senzaci do zpráv a děsivou konspiraci. Že je tomu tak teď s hrůzou zjišťují vědci ze Světové zdravotní organizace, kteří ve Wuhanu pátrají po tom, jak to skutečně je.

Ti teď ale ke svému rozčarování tvrdí, že Západní média „překrucují“ jejich vlastní citace tak, aby se hodily pro anti-čínskou povídačku a bulvární senzace.

Ovšem média v tom nejsou sama. Nejen tato média, ale i americká vláda to, co oni vědci o svých předběžných zjištěních prohlašují, zavrhuje jako pochybné, neboť to zatím nijak nepotvrzuje povídačku, kterou od nich chtějí, tj. že ten virus přeci utekl z wuhanské laboratoře. Skutečnost, že i kdyby tomu tak bylo, tak by se to mohlo odhalit jen po delším důkladném šetření, neberou v úvahu a více méně se chovají tak, jako by bylo svatou povinností expertů Světové zdravotnické organizace odhalit nepochybný únik z laborky pokud možno hned první den.

Takže i funkcionář s takovým postavením, který by měl serióznost alespoň předstírat, jako je národně bezpečnostní poradce Spojených států Jake Sullivan, se v pátek snížil k prohlášení, že „Washingtonu dělá hluboké starosti způsob, jakým se o předběžných zjištěních z vyšetřování COVID-19 komunikovalo a znepokojují ho otázky o procesu, jakého bylo při jejich zjištěních použito.“ – Prostě nepřicházíte s takovými nálezy, jaké bychom od vás chtěli, tak pracujete špatně. Jste tam proto, abyste „objevili“, že to nemohlo přijít jinak než to uniknout odsud.

Pochopitelně přichází i divoká tvrzení o tom, jak se Čína to vyšetřování, ke kterému světovou zdravotnickou organizaci přizvala, sama hatí. To se ale zapojeným vědcům moc nelíbí.

Britský zoolog Peter Saszak, který se mise Světové zdravotnické organizace účastní, roztrpčeně tvrdí, že ty povídačky o tom, jak jim Čína odmítla poskytnout data, jsou nesmysl.

„Já jsem na této misi Světové zdravotnické organizace nic takového nezažil. Jakožto vedoucí pracovní skupiny pro zvířata a životní prostředí jsem se u svých čínských protějšků setkal s důvěrou a otevřeností. Dostali jsme důkladný přístup k novým kriticky důležitým datům. Rozšířili jsme si znalosti, které nám pomáhají pochopit, jakými cestami se to asi rozšiřovalo,“ řekl.

„Nová data obsahují údaje o životním prostředí a o testování zvířecích mrtvol, jména dodavatelů z trhu v Huananu, analýzy zvýšené úmrtnosti v Hubei, značné množství symptomů, které by odpovídaly Covidu už měsíce předtím, data o sekvencích DNA spojená s ranými případy a návštěvy míst a nepřipravené přímé zodpovídání otázek aj. O tom všem už brzy vyjde zpráva,“ vysvětloval výzkumník.

V rozčilené reakci na to, jak se o práci této mise referuje, tweetnul:

„Je pro nás zklamáním, když jsme strávili spoustu času s žurnalisty, abychom jim vysvětlili klíčové poznatky z naší vyčerpávající měsíc trvající práce v Číně, abychom se pak dočkali toho, že naše kolegy citují selektivně a pokřiveně jen, aby jim to sedělo do povídačky, která byla předepsána už dopředu, než ta práce začala. Hanba vám @nytimes.“

Také dánská příslušnice této mise Thea Koelsen Fischer říkala, že citace těch vědců se „záměrně překrucují, což vrhá stíny na takovou nesmírně důležitou vědeckou práci.“

Toto dost podivné počínání se pochopitelně dostalo na pořad čínského ministerstva zahraničních věcí. Jeho mluvčí Spojeným státům připomínal, že Světová zdravotní organizace je „organizací představující multilaterální zplnomocněný orgán v oboru zdravotních záležitostí, a není to nic neseriózního, do čeho by se mohl kde kdo svévolně zapojovat.“

Čína vyzývá Spojené státy, aby „zachovávaly nejvyšší standardy“ otevřenosti a transparentnosti, k čemuž dodal, že „celý svět se na jejich počínání bude dívat.“

Tím zřejmě chtěl upozornit, že je dost krátkozraké, aby se nejen seriózně se tvářící média, ale i státní orgány USA, zapojovaly v takto sledované záležitosti do počínání, jaké lze očekávat od Béčkového bulváru, neboť se tím podlamuje jejich věrohodnost v očích kritické a odborné veřejnosti a ostatních státních partnerů. Uvidíme, zda bude mít tato výzva nějaký účinek.