Představitelé dolní komory amerického Kongresu, kterou kontrolují demokraté, předložili Senátu dříve schválenou rezoluci o impeachmentu bývalého prezidenta Donalda Trumpa. (Foto: Wikimedia)

Samotný proces bude zahájen 8. února a bude probíhat ve formátu soudního řízení. Strany mohou předvolávat svědky a předkládat dokumenty. Aby dosáhli svého cíle, musí demokraté získat dvě třetiny hlasů senátorů.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu 13. ledna vyhlásila ústavní žalobu na obvinění z podněcování nepokojů, které mělo za následek útok na Kapitol. Pro impeachment hlasovalo 232 kongresmanů, proti bylo 197. Mezi těmi, kdo impeachment podpořili, bylo deset republikánů.

Pro vítězství v Senátu budou muset demokraté získat na svou stranu 17 republikánů, o své možné podpoře tohoto rozhodnutí však zatím promluvilo jenom šest z nich. V případě impeachmentu přijde Trump o možnost vykonávat státní funkce a kandidovat ve volbách.

Trump se stal první prezidentem v dějinách USA, jemuž dolní komora vyhlásila impeachment dvakrát. Poprvé k tomu došlo v roce 2019. Tehdy Sněmovna reprezentantů hlasovala pro impeachment za „zneužití moci“ a „bránění činnosti Kongresu“.

Kongresmani podezírali, že Trump protahoval vojenskou pomoc Ukrajině a Volodymyra Zelenského žádal, aby výměnou za ni vyšetřoval činnost svého politického oponenta Joea Bidena a jeho syna Huntera.

AC24.cz je také na  Facebooku Twitteru Telegramu a   GAB

Zdroj:  msn.com